Мобілізація жінок: у Верховній Раді зробили нову заяву

Україна, яка продовжує вести активні бойові дії, вдосконалює свою систему мобілізації для ефективного використання резервів армії. Серед ініціатив також є запровадження призову для жінок. Відповідну ініціативу неодноразово висловлювали депутати Верховної Ради, зокрема, нардепка від партії "Голос" Інна Совсун.

Що пропонують

Інна Совсун висловила свою позицію в інтерв'ю програмі "Це ніхто не буде дивитись". Нардепка наголосила на тому, що Конституція передбачає участь всіх громадян України в захисті державності, без обмежень за статтю.

Не написано тільки чоловіки чи тільки жінки. Для чоловіків прописана обов'язкова служба, але обов'язок захищати державу у нас записаний для всіх, – зауважила вона.

Совсун підкреслила, що, незважаючи на попередні відмови від ідеї мобілізації жінок, Конституція дозволяє розглядати цю можливість. За її словами, у разі критичної потреби для оборони держави та відсутності заміни для осіб, які служать в армії, мобілізація жінок може стати необхідною.

Важливим аргументом нардепки було те, що вже зараз в Україні існує значна кількість жінок, які добровільно служать в армії. Вона закликає розглядати не лише службу на передовій, а й різноманітні посади в тилу, які можуть бути успішно обійняті жінками.

Джерело: 5692.com.ua