Масляна, Благовіщення, поминальні суботи: ПЦУ оприлюднила новий календар церковних свят на березень 2024

Перший місяць весни для православних християн – особливий місяць, оскільки саме тоді починається Великий піст, який готує до найвеличнішого свята світлого Христового Воскресіння. Крім того, в березні буде ще кілька важливих свят та поминальних днів.

Про дати церковних свят у березні 2024 за новоюліанським календарем розповіли на сторінці Facebook Православної Церкви України.

Які православні свята в березні

Великий піст цьогоріч розпочнеться 18 березня і триватиме до 4 травня.

За тиждень до посту буде Сирний тиждень, або Масляна – з 11 по 17 березня.

Прощена неділя припадає на останній день перед постом – 17 березня.

Благовіщення Пресвятої Богородиці православні відзначатимуть 25 березня. Це велике свято, яке входить до числа дванадцяти найбільших свят, встановлених Церквою.

Наступного дня, 26 березня, відзначатимуть Собор архангела Гавриїла – загальний день вшанування і прославлення всіх благодіянь, явлень і чудес святого провісника волі Божої.

Пам'ять преподобного Іоана Ліствичника вшановуватимуть 30 березня.

В останній день місяця, 31 березня, вшановуватимуть святителя Григорія Палами та Собор усіх преподобних отців Києво-Печерських.

У цьому місяці також матимемо дві поминальні суботи: 9 березня – в м'ясопусну суботу, а також 30 березня – в одну з постових.

"Нехай Господь за молитвами святих угодників Божих укріплює наші сили, тілесні й духовні, щоби нам надалі торувати наш непростий шлях утвердження правди й боротьби зі злом, який веде нас до перемоги та спасіння", – написали представники ПЦУ.

Джерело: 5692.com.ua