Гострі респіраторні захворювання: чому діти хворіють частіше, ніж дорослі

Ні для кого не є секретом, що діти частіше "підхоплюють" респіраторні інфекції, ніж дорослі. Причини цього пов'язані з багатьма факторами, основний з яких – особливості імунної системи у дитячому віці. При цьому існують способи, які допомагають дитячій імунній системи швидше дозріти.

Про це розповів д. м. н., професор, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного університету України ім. О. О. Богомольця, Заслужений лікар України Сергій Крамарьов, пише РБК-Україна.

За словами фахівця, у дітей приблизно до 12 років відбувається дозрівання імунної системи, і процес цей може бути доволі повільним. Дитячий організм більш вразливий перед вірусамі, оскільки ще не здатен швидко синтезувати інтерферони – речовини, які є "першою лінією захисту людини у разі вірусних інфекцій".

"У дорослої людини ця лінія захисту вмикається в перші два дні від інфікування вірусом, а в дітей цей процес може зміститися на 3-5-й день", – розповів лікар.

Через те, що вироблення інтерферону запізнюється, вірус в організмі встигає накопичуватися, тому виникає захворювання. Крім того, у дітей недостатнім є синтез секреторних імуноглобулінів, які також першими стають на захист організму в разі атаки дихальної системи вірусами.

Ще один важливий фактор – бар’єрна функція слизових оболонок дихальних шляхів, каже Сергій Крамарьов. Якщо вона недостатня, збудники інфекції легше прикріпляються до клітин слизових оболонок, а потім проникають всередину клітин, через що розвивається захворювання.

"Слизова оболонка перешкоджає проникненню вірусів і бактерій. І ця бар’єрна функція у дітей не розвинена так, як у дорослих, тому віруси й бактерії легше проникають у клітини", – пояснив фахівець.

Важливу роль відіграють також епідеміологічні причини. Оскільки діти дошкільного і шкільного віку мають багато тісних контактів з іншими дітьми, полегшується передача збудників респіраторних інфекцій. У дорослих людей зазвичай немає таких скупчень, як у дитячих колективах.

"Фактично можна сказати, що протягом перших 10-12 років життя імунна система дітей вчиться реагувати на патогени, які можуть викликати захворювання. Вона тренується, набуває імунологічної пам’яті, тому діти хворіють частіше, ніж дорослі," – наголошує інфекціоніст.

Сергій Крамарьов запевняє, що часті, повторювані респіраторні захворювання у дітей переважно є умовною нормою. У міру дорослішання дитини її імунна система отримує більше досвіду в боротьбі з різними інфекційними патогенами. Тому з часом діти хворіють рідше.

Джерело: 5692.com.ua