Фонд соціального страхування України: хто й за що отримав виплати в 2021 році

Основні витрати Фонду соціального страхування в минулому році – це оплата лікарняних, а також – відновлювальне лікування українців та догляд за хворими рідними. Лише реабілітацію після важких хвороб за кошти Фонду соціального страхування України торік пройшли майже 17 тисяч працівників пройшли. Про це розповіли у відділі праці та соціально-трудових відносин Кам’янської міської ради.

 

Електронні лікарняні

Від початку реформи електронних листків непрацездатності українці понад 4,5 млн. разів скористались новою послугою. Таку цифру повідомляють у Пенсійному фонді України. Водночас, згідно даних МОЗ, в електронній системі охорони здоров’я було створено більше 6 млн. медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на підставі яких для працевлаштованих українців формуються е-лікарняні.

Слід зауважити, що медична реформа значно спростила процес оформлення лікарняних. Більше не потрібно збирати підписи і печатки на бланку, передавати документ роботодавцю чи навіть знов іти до лікарні за заміною документу, якщо при оформленні лікарняного була допущена помилка. Тепер неточності при створенні лікарняних трапляються рідше, адже лікар самостійно не вносить інформацію про пацієнта. Усі необхідні дані підтягуються автоматично. Водночас, у випадку, якщо при укладенні декларації із сімейним лікарем було допущено помилку в ПІБ, яка продублювалась у лікарняному (наприклад, пропущено букву), Фонд соціального страхування України прийме такий е-лікарняний на оплату без необхідності здійснювати заміну, аби незначні помилки не призводили до уповільнення виплат допомог.

Дізнатись, коли відбудеться оплата е-лікарняного, можна онлайн – інформація про стан фінансування лікарняних і декретних допомог щоденно оновлюється в телеграм каналі Фонду соціального страхування України. Дата фінансування прямо залежить від дати, коли роботодавцем було подано заяву-розрахунок за відповідним е-лікарняним.

 

Відновлювальне лікування

Торік майже 17 тисяч працюючих українців пройшли відновлювальне лікування після важких захворювань і травм за кошти Фонду соціального страхування України. Вони відновлювали своє здоров’я у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за їх вибором. При цьому Фонд фінансує повний курс реабілітаційного лікування для усіх працюючих, для яких закладом охорони здоров’я визначена така потреба.

Зокрема, велика частина пацієнтів проходили реабілітацію за кошти Фонду після ускладнень, викликаних захворюванням на COVID-19. За оперативними підсумками 2021 року, ФССУ забезпечив проходження відновного лікування в обсязі 100% заявленої потреби – курс лікування профінансовано для всіх застрахованих осіб, щодо яких заклади охорони здоров’я повідомили Фонд про потребу у проходженні реабілітації. Слід звернути увагу, що відновне лікування на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів призначається пацієнтам після закінчення гострого періоду захворювання і має високі показники ефективності в упередженні настання первинної інвалідності та відновлення здоров’я після інсультів, інфарктів, оперативних втручань тощо.

Залишається важливим етапом продовження лікування складних патологій. Для проходження курсу реабілітаційного лікування застраховані особи повинні мати медичні покази – потребу в продовженні лікування на базі санаторно-курортних закладів визначає лікарсько-консультативна комісія лікарні, де перебуває пацієнт. Направлення на реабілітацію відбувається зі стаціонару закладу охорони здоров’я.

 

Догляд за хворими рідними

Також минулого року українці отримали 778 млн. грн. допомоги від ФССУ за час догляду за хворими родичами. Так, за оперативними даними упродовж 2021 року 227,7 тисячі застрахованих осіб знаходились на лікарняному по догляду за хворим членом сім’ї, у тому числі за хворими дітьми до 14 років. Фонд соціального страхування України компенсував їм втрачений заробіток за весь період здійснення догляду на загальну суму 778,7 млн. грн.

Загалом працюючі українці провели на лікарняних у зв’язку із потребою догляду за хворими родичами майже 2,3 млн. оплачених за кошти Фонду днів. Здебільшого доглядали хворих дітей. Фінансування такої допомоги здійснюється ФССУ, починаючи з першого дня і за весь час непрацездатності з цієї причини. Середньоденний розмір виплати склав за підсумками минулого року 340,23 грн., що на 10,3% більше, ніж у 2020 році.

Допомогу за хворими родичами Фонд фінансує з першого дня здійснення догляду за хворим членом сім’ї. Її розмір обчислюється на загальних підставах і складає від 50% середньої заробітної плати застрахованої особи (якщо стаж не перевищує 3 років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років або за наявності пільг).

Нагадаємо, надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування – за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із хворою дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за 3 календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більш ніж за 7 календарних днів.