Для отримання відстрочки потрібно відвідати ТЦК: детальний алгоритм від юристки

В Україні під час загальної мобілізації окремі категорії військовозобов'язаних громадян мають право на відстрочку від призову на службу. Але навіть за наявності вагомих підстав відстрочка не дається автоматично – для цього потрібно зібрати документи і пройти певні процедури.

Що необхідно зробити для отримання відстрочки, детально розповіла юристка Діана Тернова в коментарі РБК-Україна.

Як пояснила фахівець, повідомлення про наявність підстав для відстрочки є однією зі складових процедури оновлення даних, що проводиться в ТЦК і СП.

"Трапляються непоодинокі випадки, коли люди, маючи підстави для відстрочки, все одно захищають Батьківщину, погоджуючись на добровільну мобілізацію. Тому право на відстрочку — це право, проте його необхідно реалізувати", — сказала юристка.

Як отримати відстрочку – алгоритм дій

У ст. 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" вказано, на яких підставах можливо отримати відстрочку. При оформленні потрібно враховувати кілька важливих моментів.

Насамперед, каже Діана Тернова, слід відповідально підійти до написання заяви. У ній обов'язково мають бути обґрунтовано та стисло викладені всі обставини, а також посилання на закон, який передбачає право громадянина на відстрочку.

До заяви потрібно додати всі документи, які підтверджують право на відстрочку. Вони мають бути нотаріально завіреними. Після реєстрації заяви у ТЦК громадянину потрібно пройти ЛКК і очікувати відповіді стосовно надання відстрочки.

"Потрібно пам’ятати, що отримати відстрочку можна тільки на підставі військово-облікового документа. Такими документами зараз є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного", – зазначила правознавиця.

За словами Тернової, ті громадяни, які досягли 35 років, але досі мають приписне або стару довідку з військкомату, не зможуть отримати відстрочку, якщо не оновлять документ.

Крім того, юристка сказала, що під час оформлення відстрочки не слід проходити ВЛК, поки не буде зареєстрована заява з документами.

Джерело: 5692.com.ua