Дієтолог назвав три фактори, які “руйнують кишечник”: це продукти, до яких час від часу тягнеться майже кожен з нас

Багато хвороб беруть свій початок у кишечнику, тому так важливо дбати про нього належним чином.

Надзвичайно важливо дбати про здоров'я кишечнику та його безперебійну роботу. Мікрофлора кишківника впливає на здоров'я всього організму. Найважливіше – дотримуватися здорової дієти, а також приймати пробіотики. Пробіотики можна приймати у вигляді капсул, а також у вигляді йогурту або згорнутого молока.

Також слід їсти продукти, багаті на харчові волокна – це очищає кишечник від непотрібних продуктів життєдіяльності. Адекватна гідратація також має вирішальне значення для здоров'я кишківника.

Уникайте продуктів із високим ступенем обробки

Дієтолог Міхал Вжосек у відео, опублікованому у своєму Instagram, перерахував три чинники, які "руйнують" кишечник. Перше – це високооброблена їжа, оскільки вона містить велику кількість цукру, насичених жирних кислот і мало клітковини.

"Такі продукти збільшують кількість несприятливих бактерій, зменшують кількість сприятливих, і результатом можуть бути розлади дефекації", – додає Міхал.

Крім того, важливо пам'ятати, що в її складі є багато підсилювачів смаку та покращувачів. Така їжа не є корисною ні для фігури, ні для здоров'я. Тому варто витрачати час на читання складу продукту і віддавати перевагу тим, які піддаються мінімальній обробці. Зокрема, уникати тих, що містять глюкозно-фруктозний сироп і транс-жири (гідрогенізовані).

Проте сучасний темп життя призводить до того, що ми часто їмо поспіхом, обираючи саме такі продукти. Однак це також сприяє ожирінню, гіпертонії або деменції. Ба більше, продукти з високим ступенем переробки можуть прискорити біологічне старіння організму.

Як ліки впливають на здоров'я кишківника

Дієтолог називає ліки другим фактором, який шкодить нашому кишечнику. Він зазначає, що антибіотики потрібно приймати, але відповідно до рекомендацій лікаря, а не тоді, коли ми самі вважаємо це за потрібне. Надмірне вживання ліків може призвести до виразки в травній системі та пошкодження слизових оболонок.

Оскільки зловживання антибіотиками може бути шкідливим, після закінчення лікування в жодному разі не приймайте ліки, що залишилися у вашій аптечці, без попередньої консультації з лікарем. Занадто часте вживання антибіотиків може сприяти знищенню корисних бактерій у кишківнику, внаслідок чого травлення та засвоєння поживних речовин можуть серйозно погіршитися.

Алкоголь також є ворогом нашого кишечника

Третім "ворогом" нашого кишківника фахівець називає алкоголь. Він сприяє розмноженню несприятливих бактерій у кишківнику, підвищує ризик розвитку раку в ділянці кишківника і, як каже дієтолог: "кожна його доза – це отрута".

Крім того, алкоголь сприяє розвитку гастриту, а також виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Однак тривале вживання алкоголю негативно впливає на весь організм. Алкоголь пошкоджує печінку, а також призводить до захворювань підшлункової залози або серця. Зловживання алкоголем завдає не тільки шкоди здоров'ю, фізичному та психологічному стану, а й соціальної шкоди.

Джерело: 5692.com.ua