«Закривавлені пакунки», вандалізм і фіктивне мінування. МЗС заявляє про погрози українським дипломатам

До посольств в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, генеральних консульств в Неаполі та Кракові, консульства в Брно надійшли «закривавлені пакунки», повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

«У пакунках були очі тварин. Самі пакунки були просякнуті рідиною характерного кольору та мали відповідний запах. Ми вивчаємо сенс цього послання», – написав він у фейсбуці.
Речник МЗС додав, що вхід до помешкання посла в Ватикані зазнав вандалізму, а посольство в Казахстані отримало повідомлення про мінування, яке згодом не підтвердилося.
«Маємо підстави вважати, що відбувається добре спланована кампанія терору та залякування посольств і консульств України. Не маючи змоги зупинити Україну на дипломатичному фронті, нас намагаються залякати. Однак можу одразу сказати, що ці спроби марні. Ми й надалі ефективно працюватимемо на перемогу України», – сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, якого цитує речник українського дипломатичного відомства.
У МЗС повідомляють, що українська сторона взаємодіє із правоохоронцями іноземних країн задля розслідування всіх випадків погроз, встановлення причетних осіб та притягнення їх до відповідальності. Всі українські посольства та консульства переведені в режим посилених заходів безпеки.

Поліція та репортери біля посольства України в Іспанії. Мадрид, 30 листопада 2022 року
Поліція та репортери біля посольства України в Іспанії. Мадрид, 30 листопада 2022 року
  • 30 листопада у посольстві України в Мадриді стався вибух. Як повідомили в МЗС, вибухнув конверт, що надійшов до посольства. На момент вибуху його оглядав комендант будівлі, у нього – незначні травми, він госпіталізований.
  • 1 грудня схожий лист знешкодили у посольстві США в Мадриді.
  • Загалом повідомлялося про отримання шести таких конвертів в Іспанії – пакунки, окрім посольств, були надіслані прем’єр-міністру Педро Санчесу, Міноборони, супутниковому центру та виробнику зброї.
  • За даними Reuters, Верховний суд Іспанії, який спеціалізується на тероризмі, розпочав розслідування.

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !