The Insider: на Донеччині мобілізованих росіян, що відмовилися воювати, тримають у підвалі

Двадцять одного російського військового, призваного до армії в рамках так званої часткової мобілізації в Росії, насильно утримують у підвалі на території селища Завітне Бажання Донецької області України, повідомляє видання The Insider із посиланням на їхніх дружин і матерів. За їхніми словами, мобілізованих погрожують розстріляти, якщо вони не поїдуть на передову.

The Insider називає ім’я однієї з дружин – Олена Кашина. Вона стверджує, що її 33-річний чоловік не має жодного військового досвіду, в армії він ремонтував БТРи в гаражі, а у військовому квитку у нього написано «водій з ремонту та експлуатації важкої техніки». Під час підготовки на полігоні йому лише одного разу дали постріляти з автомата, який виявився несправним, і одного разу показали, як копати окопи.

Після цього, за словами Кашиної, його відправили на фронт, а вже там наказали у складі групи мобілізованих йти на штурм позицій противника, проте він відмовився, заявивши, що не хоче вбивати людей.

На території Білорусі триває доукомплектування підрозділів збройних сил РФ за рахунок мобілізованих, котрі прибувають з території Росії ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Військові РФ тренуються в Білорусі через брак можливостей для цього в самій Росії – британська розвідка

За словами родичів інших військових, яких насильно утримують у підвалі, відмовників майже не годують і не дають їм засобів особистої гігієни. Дружини та матері мобілізованих написали заяву до Слідчого комітету РФ про те, що їх рідних незаконно тримають у заручниках, проте жодної відповіді не отримали.

При цьому, за даними The Insider, вісім військовослужбовців перед мобілізацією працювали в АТ «Гірничо-металургійний комплекс Дальполіметал» у Приморському краї та мали бронь, оскільки є працівниками оборонного підприємства.

Друга хвиля може розпочатися одразу після Нового року, коли закінчиться осінній призов до армії ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

У Росії ЗМІ повідомляють про ймовірність другої хвилі мобілізації після Нового року

Від початку повномасштабного збройного вторгнення Росії на територію України ЗМІ неодноразово повідомляли про те, що російських військових, які відмовляються брати участь у бойових діях, змушують це робити шантажем та погрозами, включаючи погрози розстрілом.

У липні телеканал «Настоящее время» (створений Радіо Свобода за участю «Голосу Америки») повідомив, що десятки таких солдатів тримають в ув’язненні в підвалі на території Луганської області під охороною бійців «Приватної військової компанії Вагнера». Пізніше це підтвердили члени ради з прав людини при президенті РФ.

Відомо також, що російських в’язнів, яких вербує на війну в Україну керівництво «ПВК Вагнера», попереджають про розстріл за відступ без наказу, здачу в полон або дезертирство.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !