Суд узяв під варту колишнього «смотрящого» від Януковича за Запоріжжям

Заводський районний суд Запоріжжя пізно ввечері ухвалив узяти під варту затриманого напередодні лідера злочинної організації, яка займалася отриманням грошей у підприємців, Євгена Анісімова. Як повідомив кореспондентові Радіо Свобода представник потерпілих, запобіжний захід обрано на 60 діб.

«Застосовано тримання під вартою без права внесення застави. Сам запобіжний захід обрано раніше, в Орджонікідзевскому районному суді міста Запоріжжя. Захист заперечував проти клопотання в повному обсязі. Розгляд відбувається в Заводському районному суді міста Запоріжжя, бо в Жовтневому не змогли утворити колегію: судді вже брали участь у пов’язаних справах, що є підставою для відводу/самовідводу», – розповів представник потерпілих, адвокат Дмитро Гладкий.

Іще в січні 2018 року слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя виніс ухвалу про обрання стосовно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Згодом за рішенням Апеляційного суду області розгляд справи було передано до Жовтневого районного суду Запоріжжя. Втім, суд не зміг сформувати необхідну для розгляду колегію через самовідвід частини суддів: вони раніше розглядали справу осіб, яким інкримінували входження до складу злочинної організації Анісімова. 17 лютого справу було перенаправлено до Заводського районного суду Запоріжжя.

Попереднього дня, 16 лютого Національна поліція України повідомила про затримання в Києві лідера злочинної організації, яка займалася вимаганням грошей у підприємців. Затриманий шість років перебував у міжнародному розшуку і переховувався від правоохоронних органів, мовилося в повідомленні. Йому інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених шістьма статтями Кримінального кодексу України.

«Увесь цей час він переховувався від органів слідства. Чоловік, 1975 р. н., підозрюється у створенні злочинної організації, яка займалася вимаганням коштів у підприємців, а також у прикритті її діяльності. Також затриманого підозрюють у незаконному зберіганні та переробці зброї, організації так званих кримінальних «сходок» та координації діяльності злочинних груп, учасники яких скоювали тяжкі злочини», – повідомили в поліції.

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко уточнив, що йдеться про «кримінального авторитета» Євгена Анісімова, який за часів президента-втікача Віктора Януковича «тероризував підприємців Запоріжжя». Його також, користуючись кримінальним жаргоном, називали «смотрящим» за підприємцями Запоріжжя від так званої «сім’ї» Януковича.