Окупанти загубили флешку: «Схеми» встановили військових та кураторів з ФСБ, відповідальних за катування в Балаклії

«Схеми» встановили військовослужбовців російської армії, які намагалися завербувати місцеве населення і вишукували жертв для катівень під час окупації Балаклії Харківської області, а також ідентифікували декількох співробітників ФСБ, які їх курували. Це вдалось встановити завдяки знайденим документам та електронному носії, які російські військові, тікаючи після контрнаступу українських сил, залишили в місцях своєї дислокації у Балаклії. Також журналісти дослідили склад неформального угруповання військ «Балаклія», яке діяло під час окупації частини Харківщини, і склали список підрозділів російської армії, внутрішніх військ РФ та підконтрольних їм збройних формувань, які входили до цього угруповання.

У розпорядженні редакції «Схем» опинилася флешка, яка належала, ймовірно, одному з заступників командира з політичної роботи угруповання військ «Балаклія». Забутий носій містить сотні різноманітних документів, які допомогли журналістам ідентифікувати військовослужбовців та їхні методи поводження з місцевими мешканцями. Зокрема, списки на представлення військових РФ до нагород.

Завдяки ним «Схеми» ідентифікували 46-річного полковника з Воронежа Миколу Кліманова, заступника командира з військово-політичної роботи 11-го армійського корпусу Балтійського флоту РФ. Його запропонували представити до російського «Ордену мужності» за те, що він наприкінці березня «в Балаклії, Савинцях та навколишніх селах особисто організовував взаємодію з органами місцевого самоврядування, роботу з місцевим населенням з виявлення осіб, негативно налаштованих до військовослужбовців ЗС РФ, що дозволило своєчасно повідомляти підрозділи Росгвардії для запобігання впливу на підрозділи ЗС РФ» – йшлося в нагородних документах.

Ще один військовий, який проводив «роботу з мирним населенням» – 45-річний Володимир Чєрнєв, командир стрілецької роти в луганському 202-му стрілецькому полку, що належить до Південного військового округу РФ. Щонайменше від 2018 року він – радник так званого голови угруповання «ЛНР».

«Особисто організовував взаємодію з місцевим населенням з виявлення та затримання осіб, негативно налаштованих до військовослужбовців ЗС РФ та народної міліції «ЛНР», – так російське командування писало про Чєрнєва.

За це його пропонували представити до нагородження медаллю «За військову звитягу» вищого ступеня із грошовим заохоченням.

Журналісти «Схем» також поспілкувались із кількома мешканцями, яких під час окупації ув’язнили у райвідділі поліції Балаклії – там військові РФ облаштували катівню. Дитячий тренер з футболу Василь Срібний розповів, що провів в ув’язненні 5 днів, там йому вибили зуби.

Інший ув’язнений, учасник АТО Геннадій Невьодров розповів, що до катівні його привозили загалом 4 рази, де його били та вирвали зуби. Катування та тортури підірвали здоров’я Геннадія, восени 2022 року він пішов з життя.

Згідно зі свідченнями бранців, у місцях ув’язнення зазвичай були присутні представники Федеральної служби безпеки РФ. Вони надавали інструкції, допитували та намагалися стежити за тим, щоб після відходу або втечі в місцях їхньої дислокації не залишалось жодних слідів, які б допомогли їх ідентифікувати. З допомогою російської редакції Радіо Свобода, «Схемам» вдалось ідентифікувати співробітників ФСБ, які орудували в Балаклії.

Підписи прикомандированих співробітників ФСБ журналісти помітили на електронних нагородних документах з секретної флешки.

Один з них – старший оперуповноважений УФСБ Росії з Балтійського флоту та військ Калінінградської області майор Дмитро Мєлєшенко. Він – 36-річний випускник військового училища у Єкатеринбурзі, нині зареєстрованого за адресою артилерійської бригади у складі Балтійського флоту, яка бере участь у повномасштабному вторгненні Росії в Україну. Фізичний документ з підписом Мєлєшенка журналісти також знайшли на одному з підприємств в Балаклії, яке під час окупації армійці РФ перетворили на командний штаб.

Ще один ідентифікований «Схемами» співробітник ФСБ з Балаклії – Павло Каширський. Знайдені документи свідчать не лише про його присутність в Балаклії, але й про те, як він поводився з місцевими.

«Організував залучення посадових осіб адміністрації м. Балаклія до співпраці з командуванням угруповання «Балаклія» – зокрема, за це командування вирішило нагородити Каширського так званим «Орденом мужності» у травні 2022-го року. Як повідомлялося, на початку окупації Балаклії тодішній міський голова Іван Столбовий перейшов на бік окупантів. Нині в Україні йому повідомили про підозру у держзраді.

Також у документах зазначається, що співробітник ФСБ Каширський «особисто забезпечував захист від провокаційних та терористичних загроз, а також інформаційно-пропагандистський супровід. Встановив 8 навідників та коригувальників артилерії противника, 6 осіб, що пропагують націоналістичні ідеї та агресивно налаштовані проти військовослужбовців ЗС РФ, а також 12 пособників ЗСУ, що передавали дані про дислокацію підрозділів угруповання «Балаклія». В ході проведення спеціальних заходів їх діяльність припинена».

Про методи роботи з мирним населенням в Балаклії «Схеми» намагались запитати у всіх вищезгаданих військовослужбовців та співробітників ФСБ, проте наразі редакції не вдалося з ними зв'язатися.

Натомість журналісти змогли зв’язатися з дружиною 30-річного прапорщика Сергія Пашкєєва з міста Сочі. Згідно з документами на флешці російських військових, він – начальник секретної частини 9 мотострілецького полку 18-ї мотострілецької дивізії 11-го Армійського корпусу РФ.

Командування відзначило його у квітні 2022-го року і представило до медалі «За військову звитягу» за те, що «особисто забезпечив ведення секретного діловодства управління 11-го АК та угруповання військ «Балаклія». Під час артилерійського обстрілу командного пункту особисто брав участь в евакуації секретних документів, внаслідок чого не допустив втрати носіїв відомостей, що становлять державну таємницю».

З цього виходить, що саме Пашкєєв особисто мав би забезпечувати охорону державних таємниць в тому числі на електронних носіях, наприклад таких, як флешка, яка опинилась у розпорядженні редакції – йдеться у розслідуванні. Дружина Пашкєєва підтвердила, що його дійсно нагородили за участь у війні в Україні та призначили грошову надбавку. Нині він, за її словами, « у відрядженні».

Журналісти також оприлюднили дані про те, хто командував угрупованням військ «Балаклія», а отже є відповідальним за скоєні там звірства.

Від початку окупації міста, документи на нагородження особового складу підписував генерал-майор Андрій Рузинський – офіційно він значиться командувачем 11-го корпусу Балтійського флоту, в Балаклії безпосередньо керував угрупованням. Від травня ще 2018-го року він знаходиться під українськими санкціями як учасник війни проти України на Донбасі, а Головне управління розвідки називає його воєнним злочинцем.

Влітку 2022-го року новим командувачем став Іван Попов, про що свідчать знайдені «Схемами» документи.

Оригінал забутого окупантами флеш-носія нині знаходиться у слідства Управління СБУ Харківської області і вивчається в межах кримінального провадження.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

«Секретна флешка окупантів»: вербувальники, командири, куратори з ФСБ (розслідування)

Instagram Google News <![CDATA[ .st0{fill:#20A565;} .st1{fill:#EA473A;} .st2{fill:#FFC516;} .st3{fill:#4E8DF5;} ]]> Facebook