Чехія планує збільшити виплати деяким біженцям: що відомо

У Чехії підтримали поправку уряду щодо продовження тимчасового захисту для біженців з України. Ті з них, які не потребуватимуть захисту, зможуть залишитись в країні на довгострокове проживання. Цю поправку тепер обговорюватимуть парламентські комітети з питань безпеки та соціальної політики.

Про це пише РБК-Україна із посиланням на публікацію Blesk.cz.

Що зміниться для українців у Чехії

Тимчасовий захист у Чехії для біженців з України діє до березня 2025 року. Він дає доступ до державного медичного страхування, освіти і ринку праці.

До кінця березня цього року, за даними уряду, 32 000 біженців продовжили свій тимчасовий захист у Чехії. Втім, майже 1500 біженців прибувають у країну щотижня, так що в першій декаді червня їх було 355 000 осіб, а вже зараз їх кількість могла зрости до 400 000 осіб.

Міністр праці та соціальних справ Маріан Юречка заявив, що 120 000 біженців працездатного віку були залучені до трудового процесу в Чехії, що становить 70%.

Спеціальна довготермінова посвідка на проживання призначена лише для тих українських біженців, які перебувають у Чехії понад два роки. Окрім дійсного закордонного паспорта та забезпечення житлом, основними умовами також є економічна незалежність та відсутність пільг. Для дітей обов’язкова умова – відвідування школи.

Як зміняться виплати

Представники ANO зупинилися на пропонованому збільшенні гуманітарної допомоги для біженців-інвалідів приблизно до 12 000 крон, а саме 6 600 крон для дітей і 4 400 крон для дорослих. Це підвищення є компенсацією за втрату безкоштовного житла з вересня.

Депутат від ANO Їржі Машек звернув увагу на українців, які підлягають військовій службі та водночас мають тимчасовий захист у Чехії. Він зазначив, що вони повинні повернутися на батьківщину, щоб продовжити термін дії документів. Але разом із цим вони можуть скористатися тимчасовим захистом навіть із простроченими документами.

Читайте також про те, як українцям в Польщі отримати гроші на оренду квартири.

Раніше ми писали про те, як українцям у Словаччині подати заявку на отримання грошової допомоги.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.