Забруднення Сейму та Десни розглянула Держкомісія ТЕБ та НС: що вирішили

У четвер, 29 серпня, відбулося засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо забруднення річок Сейм та Десна. Було ухвалено низку рішень.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця в ефірі телемарафону.

"За результатами засідання було доручено Держекоінспекції, Держводагентству, а також Чернігівській та Київській ОВА разом з нами здійснити заходи для абсорбції тих забруднюючих речовин, які виявили у річках. Тобто знайти такий абсорбент, який зміг би покращити якість води", – розповів Стрілець.

Він також повідомив, що сьогодні вранці "були відібрані ще одні аналізи й знайдено той коагулянт, який може дійсно справитися з цією ситуацією".

"Ще одне питання – збирання тієї риби, яка викинулася на берег, щоб не погіршити санітарно-епідеміологічну ситуацію. Держекоінспекція, ДСНС, Держспоживслужба, Держрибагентство сьогодні продовжують працювати над тим, щоб зібрати мертву рибу. За попередній тиждень понад 10 тонн зібрали в Сумській області й зараз понад 2 тонни зібрали в Чернігівській області", – додав міністр.

Наступне питання, яке обговорили на засіданні, – як запобігти тому, щоб мертва риба рухалась нижче за течією. Для цього прийняли рішення встановити сітки-бар'єри.

"Ці заходи мають бути проведені максимально швидко, щоб протягом тижня ми оцінили ефективність цих заходів", – зазначив Стрілець.

Він також додав, що загрози питному водопостачанню через забруднення річок немає.

"Ми робимо все, щоб і не було такої загрози. Питні водозабори на річці Сейм та Десна відсутні в межах Сумської та Чернігівської областей. Маємо надію на те, що те, що сьогодні затвердила Держкомісія ТЕБ та НС, спрацює і ця пляма не дійде до Київської області", – сказав міністр.

Що передувало

Нагадаємо, вчора, 28 серпня мер Вишгорода Олексій Момот повідомив про виявлення отруйної речовини в річці Десна, яка, за його словами, рухається за течією з боку російського кордону.

Пізніше Київська обласна військова адміністрація спростувала це твердження, заявивши, що жодних перевищень допустимих рівнів органічних та мінеральних речовин у річці Десна на території Київської області не зафіксовано.

Однак пізніше голова Держводагентства Михайло Янчук підтвердив, що сталося забруднення річки Сейм, яке досягло Десни.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.