Єгипет вимагає від Ізраїлю відмовитися від контролю КПП Рафах під час припинення вогню, – ЗМІ

Єгипет вимагає від Ізраїлю відмовитися від контролю над прикордонним переходом Рафах у перші дні можливого припинення вогню.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Times of Israel.

Під час переговорів у Каїрі єгипетські посередники намагаються домогтися від Ізраїлю поступового скорочення присутності ЦАХАЛу вздовж Філадельфійського маршруту, щоб сприяти угоді з ХАМАСом.

Щоб переконати терористичне угруповання дійти згоди, Єгипет заявив ХАМАСу, що згоден з його позицією, яка відкидає будь-яку постійну присутність Ізраїлю вздовж прикордонного коридору.

У п'ятницю видання Axios повідомило, що під час телефонної розмови з президентом США Джо Байденом прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу погодився змінити розташування однієї з позицій ЦАХАЛу і пересунути її на кілька сотень метрів, що не вплине на оперативний контроль Ізраїлю над кордоном.

У відповідь Байден, як кажуть, підтримав вимогу Нетаньяху, щоб війська ЦАХАЛу продовжували утримувати іншу частину кордону на першому етапі угоди.

Провал попередньої спроби досягнення угоди

У липні ХАМАС спочатку погодилася на мирний план США, в якому пропонувалося поетапне припинення вогню у Секторі Газа. Однак угруповання відмовилося від своєї ключової вимоги, згідно з якою Ізраїль мав повністю припинити війну.

Зокрема через небажання Ізраїлю припиняти бойові дії до ліквідації всього керівництва ХАМАС перший варіант мирного плану був провалений.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.