Хто такий Віктор Микита, який може поповнити Офіс президента

Віктор Микита після звільнення з Закарпатської ОВА може перейти працювати в Офіс президента України. Він, ймовірно, змінить там Олексія Кулебу, якого призначили очільником Мінвідновлення.

РБК-Україна зібрало факти з біографії та кар'єри Віктора Микити в матеріалі нижче.

Що відомо про призначення Микити в Офіс президента

Цього тижня у державних органах влади відбулися кадрові ротації, в ході яких було оновлено половину складу Кабінету міністрів. Низку посад в уряді отримали заступники керівника Офісу президента, зокрема, Олексій Кулеба, який відповідав там за регіональну політику.

Водночас посаду Кулеби в Офісі президента може обійняти поки ще керівник Закарпатської ОВА. Сьогодні звільнення Микити з ОВА було погоджено Кабміном, тепер рішення має затвердити президент своїм указом.

Від полковника СБУ до голови Закарпатської області. Хто такий Віктор Микита

Віктор Микита народився 1979 року в Хустському районі Закарпатської області – село Ільниця.

Перша освіта – технічна (Закарпатський лісотехнічний технікум за спеціальністю "Технологія, економіка і планування деревообробки", технолог-економіст).

Вищу освіту за фахом юриста здобув у Національній академії внутрішніх справ України.

До 23 років працював на низці підприємств. Серед місць роботи була "Укрпошта", а також посада юриста у приватній компанії.

Після здобуття вищої освіти з 2003-го Віктор Микита почав кар'єру в правоохоронних органах на різних посадах. Був заступником начальника управління СБУ в Запорізькій області. Згодом став співробітником Центрального управління СБУ. Має звання полковника.

  • 2013 – 2014 – служив у Донецьку;
  • 2015 – 2018 – керівник спецпідрозділу СБУ Закарпатської області по боротьбі з організованою злочинністю;
  • 2018 – 2021 – керівник спецпідрозділу СБУ Запорізької області по боротьбі з організованою злочинністю;
  • 2021 – перший заступник начальника Головного управління СБУ.

У 2021 році очолив Закарпатську обласну державну адміністрацію. На той момент Микита ще був чинним співробітником Служби безпеки України. Перед призначенням пройшов співбесіду в Кабміні.

З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну президент Володимир Зеленський підписав указ про створення обласних військових адміністрацій (ОВА). Віктор Микита продовжив працювати очільником вже Закарпатської ОВА.

У липні 2022 року був обраний керівником обласного осередку партії “Слуга народу” після дострокового припинення повноважень Миколи Тищенка через скандал.

У березні 2023 року Віктор Микита став головою Палати регіонів Конгресу регіональних влад при президентові України.

При підготовці матеріалу використовувалися: інформація сайту Закарпатської ОВА, Wikipedia, дані порталу "Чесно".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.