Хорватія образилася на Угорщину через заяву про “ненадійність”

Хорватія офіційно відреагувала на заяву Угорщини про те, що країна не є надійною для транзиту нафти.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на EURACTIV.

Після того, як Україна припинила транзит нафти з Росії до Словаччини та Угорщини, Єврокомісія зробила свою пропозицію для цих країн. Зокрема, було запропоновано використовувати вільні потужності трубопроводу Janah Adriatic у Хорватії, щоб постачати російську нафту до обох країн.

Проте обидві держави відкинули пропозицію Європейської комісії. Глава МЗС Угорщини заявив, що Хорватія не є надійною країною для транзиту. Також він додав, що з початку війни в Україні Хорватія вп'ятеро підвищила ціни на транзит нафти.

У відповідь міністр закордонних справ Хорватії Гордан Грліч Радман сказав, що це була "політично глибоко образлива заява".

"Це політично глибоко образлива заява, на яку ми не очікували від представника країни, на зловмисні дії якої ми довгий час реагували з крайньою стриманістю та помірністю", – сказав хорватський міністр.

Що сталося

Нагадаємо, у зв'язку з введенням санкцій, Україна припинила транзит нафти "Лукойл" до Угорщини та Словаччини.

У відповідь дві країни почали скандал. Зокрема, очільник МЗС Угорщини Петер Сійярто захотів консультацій, у рамках яких Європейська комісія мала б представляти інтереси двох країн європейського блоку.

Також він уточнював, що якщо в рамках таких консультацій з Україною не вдасться досягти домовленостей, то є можливість початку арбітражного суду.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що Україна готова до консультацій щодо транзиту нафти "Лукойл", якщо Європейський союз прийме відповідне рішення.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.