Туск запропонував виробляти електроенергію для України: чому це вигідно не лише Києву

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск запропонував виробляти електроенергію для України. Проте така ініціатива вигідна не тільки Києву, а й Варшаві, причому з кількох причин.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна Вимкнення світла взимку. Чи врятує українців імпорт електроенергії з Європи.

Як з'ясувало РБК-Україна, виробництво електроенергії спеціально для України – ініціатива Польщі. Київ до Варшави з таким проханням не звертався. Реалізація такої ідеї, безперечно, допоможе Україні, але обсяг додаткової енергії буде досить невеликим. Вона йтиме в рамках ліміту, який поки що складає 1,7 ГВт і вже використовується, але не в повному обсязі.

"Вони пропонують, за фактом, надавати нам аварійну допомогу – все, що ми в межах 1,7 ГВт не вибрали як імпорт. Плюс, потенційно, згідно з правилами ENTSO-e, ми зможемо отримати саме як аварійну допомогу ще 250 МВт. І щоб їм (Польщі – ред.) дозволили при цьому не сплачувати екологічні податки на вугільну генерацію та сплатили грошима ЄС електроенергію. Це дуже цікава і корисна для нас – особливо взимку – історія", – сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в коментарі виданню.

Чому пропозиція Туска вигідна Польщі

Але пропозиція Туска надзвичайно вигідна саме Польщі. По-перше, Єврокомісія має скасувати податок на викиди СО2. По-друге, додаткове замовлення отримають польські шахтарі та енергетики, а Польща зможе збільшити використання вугілля, яке через теплу зиму у профіциті.

"У Польщі превалює вугільна генерація, і вони хочуть, щоб станції працювали. Це зарплата і енергетикам, і шахтарям. І фактично це непряма фінансова підтримка Євросоюзом вугільної генерації. Мало того, що вони перевищуватимуть квоту (за викидами – ред), у їхній парадигмі ЄС викуповує та передає нам цю електроенергію", – сказав співрозмовник видання, детально знайомий з ініціативою Варшави. Але це не єдина пропозиція від Польщі.

Ще один варіант – збільшення майже вдвічі потужностей лінії електропередачі Жешув (Польща) – Хмельницька АЕС, через яку на сьогоднішній день можна пропускати 800 МВт електроенергії. Така пропозиція перспективніша, але для реалізації цього проекту знадобиться більше часу, оскільки необхідно виконати додаткові будівельні роботи. З іншого боку це дозволить одразу додати близько 800 МВт до ліміту.

Ініціатива Туска

Нагадаємо, днями прем'єр Польщі Дональд Туск заявив про готовність виробляти електроенергію спеціально для України на об'єктах вугільної генерації.

Схема досить проста – Польща зможе спалювати польське вугілля, не платячи за викиди, а вироблену електроенергію за європейські гроші передавати Україні.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.