США скасували навчання Noble Partner, які мали пройти в Грузії

Сполучені Штати Америки відклали заплановані на кінець липня навчання NOBLE PARTNER, які мали пройти разом з Грузією. Срок, на який відкладено навчання не уточнюється.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланям на Пентагон.

Як зазначили у Пентагоні, 30 травня уряд США почав повний перегляд усієї двосторонньої співпраці з Грузією. Зокрема, було прийнято рішення відкласти NOBLE PARTNER. Це пов'язано з тим, що грузинський уряд висунув звинувачення проти США та інших західних утворень, з метою тиску на Грузію.

Водночас у США зазначили, що продовжуватимуть співпрацювати з силами оборони Грузії, оскільки прагнуть продовжувати зміцнювати здатність Грузії захищати свій суверенітет і підтримувати свою територіальну цілісність.

"Ми прийняли це рішення нелегко, і ми приділяємо велику увагу великій цінності, яку наші союзники та партнери надають таким навчанням, як NOBLE PARTNER. Сполучені Штати з нетерпінням чекають майбутніх можливостей співпраці з членами Альянсу та партнерами, включаючи AGILE SPIRIT у 2025 році", – сказано у повідомленні.

NOBLE PARTNER – це щорічні багатонаціональні військові навчання, які проводяться в Грузії. Їх організовує Міністерство оборони Грузії у співпраці з США та іншими країнами-партнерами. Мета навчань – підвищення взаємосумісності між військовими підрозділами різних країн, зміцнення обороноздатності та покращення навичок спільних операцій. Навчання NOBLE PARTNER спрямовані на забезпечення стабільності та безпеки в регіоні.

Грузинський закон про "іноагентів"

Наприкінці травня цього року парламент Грузії подолав вето президента Саломе Зурабішвілі на закон "Про прозорість іноземного впливу". Ці дії викликали обурення західних партнерів. В самій Грузії почались масові протести, зокрема через те, що даний закон фактично аналогічний тому, що діє у РФ.

Раніше верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що європейська перспектива Грузії буде скасована, якщо влада цієї країни продовжить свою політику.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.