СБУ повідомила про підозру “воєнкору” Кремля у Луганську

Так званий "воєнкор" росіян В'ячеслав Яковенко у тимчасово окупованому Луганську отримав підозру. Він розповсюджує брехню про ситуацію на фронті.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Службу безпеки України в Telegram.

Як зазначають правоохоронці, Яковенко позиціонує себе "воєнкором" – він готує заказні сюжети та знімає "прямі включення" нібито з передової. Насправді ж підозрюваний ховається більш ніж за 100 кілометрів від фронту, звідки поширює фейки про ситуацію на полі бою.

Також для поширення російської пропаганди він використовує свій Telegram-канал із аудиторією більш ніж 30 тисяч користувачів. У постах на каналі він намагається дискредитувати українських захисників та героїзує окупантів, зокрема тих, що захопили Лисичанськ.

СБУ з'ясувала, що ще у 2014 році Яковенко приєднався до підконтрольного Росії терористичного угрупування "Схід 13". Воно діяло на тимчасово окупованій території Луганської області.

Після повномасштабного вторгнення угруповання стало частиною з'єднань Південного військового округу РФ. А фігурант "перепрофілювався" у пропагандиста.

Як наголосили правоохоронці, йому заочно повідомили про підозру у колабораціонізмі.

Що передувало

Нагадаємо, 1 квітня стало відомо, що СБУ повідомила про підозру російської пропагандистці Маргариті Симоньян. Вона закликала до геноциду українців.

Також у червні правоохоронці повідомили про підозру "генпродюсеру ТРК Крим" Олегу Крючкову. Він допомагає зомбувати українців на тимчасово окупованих територіях.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.