Рютте запропонував угоду Орбану щодо України задля посади генсека НАТО, – FT

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте пообіцяв надати прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану можливість відмовитися від участі в діяльності НАТО з підтримки України, якщо його призначать генеральним секретарем військового альянсу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Financial Times.

За даними видання, напередодні Рютте й Орбан провели зустріч у кулуарах вечері лідерів ЄС у Брюсселі. Прем'єр-міністр Нідерландів пообіцяв, що за його правління Угорщина матиме право відмовитися від участі в діяльності НАТО на підтримку України і за межами території членів альянсу, повідомили двоє людей, обізнаних про перебіг обговорення.

Представник Рютте заявив, що ввечері в понеділок у них з Орбаном відбулася "хороша розмова", і насамперед обговорювали підсумки зустрічі, що відбулася минулого тижня між генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і угорським прем'єр-міністром.

"Прем'єр-міністр Рютте підтвердить прем'єр-міністру Орбану в письмовому вигляді те, що вони обговорили. Це була хороша і відкрита розмова, і обидва домовилися зосередитися на майбутньому", – заявив прес-секретар.

Передісторія

Чинний генсек НАТО Єнс Столтенберг залишить свою посаду 1 жовтня 2024 року. До цього часу в Альянсі мають визначитися, хто його замінить.

Наразі головним претендентом на посаду генсека НАТО є прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Раніше стало відомо, що 28 із 32 країн НАТО підтримують його кандидатуру. Однак для того, щоб Рютте став генсеком, потрібний консенсус.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.