Польща не дозволить України вступити в ЄС без з’ясування історичних питань, – Туск

З'ясування історичних питань, є в першу чергу в інтересах України, яка не стане членом Європейського союзу (ЄС) без згоди Польщі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову польського уряду Дональда Туска, якого цитує PAP.

Що передувало

Як розповідає видання, в середу, 28 серпня, під час зустрічі голови Міністерства закордонних справ (МЗС) Польщі Радослава Сікорського з його українським колегою Дмитром Кулебою, останнього запитали про історичні питання, які "розділяють наші країни".

Кулеба, своєю чергою, відповів, що, якщо почати копатись в історії, українці та поляки можуть докоряти один одного за ті, чи інші погані речі. У зв'язку з чим обидвом країнам ліпше будувати майбутнє разом, а історію залишити історикам.

Реакція Туска

Голова польського уряду заявив, що не бажає, щоб "те, що є спірним, коли йдеться про польсько-українські відносини", не було алібі для тих, хто має "проросійські тенденції".

Загалом Туск негативно оцінив заяву голови українського МЗС та додав, що Україні нібито повинна буде "виправдати польські очікування з точки зору не стільки поховання історії, скільки облаштування наших відносин на основі правди про цю історію".

"Україна не буде членом Європейського союзу без згоди Польщі. Україна повинна відповідати стандартам, а вони різноманітні – це не тільки питання кордону, торгівлі, правових та економічних стандартів. Це також питання, я б сказав, культурно-політичних стандартів", – додав він.

За словами Туска, під час головування Польщі в Раді Європейського союзу (ЄС), Варшава "все чіткіше і чіткіше" пояснюватиме Києву, що саме в його інтересах є врегулювання польсько-українських відносин.

Вступ України до ЄС

У червні 2022-го Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС. Наступного року, у грудні 2023-го, політичний союз підтримав відкриття переговорів.

У червні 2024 року Європейська комісія закликала країни-члени політичного блоку розпочати діалог щодо інтеграції України та Молдови. Зрештою, переговорні рамки для нашої країни були погоджені вже 14 червня.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.