Марцінків сказав, коли в Івано-Франківську запрацюють “мовні інспектори” і що робитимуть

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків повідомив, що перші "мовні інспектори" – волонтери – мають розпочати роботу в місті з понеділка, 28 жовтня.

РБК-Україна розповідає, що про це відомо.

Зміст

  • Перша зустріч мера з волонтерами
  • Що відомо про роботу "мовних інспекторів"
  • Як можна стати мовним волонтером

Перша зустріч мера з волонтерами

Марцінків розповів, що перші збори мовних волонтерів відбулись у місті у четвер, 24 жовтня. До них долучились близько 40 осіб.

"Це буде складова нашої програми українізації, програми української мови… Для нас дуже важливо, щоб жителі України говорили українською мовою", – зауважив він.

Посадовець розповів, що на збори прийшло дуже багато молоді та осіб середнього віку.

"Я очікував, що це будуть здебільшого люди "золотого", старшого віку. Але (прийшло, – Ред.) дуже багато молодих прогресивних людей. Що цікаво, серед них десь третина – це внутрішньо переміщені особи. Люди, які переїхали з Херсона, з інших міст", – поділився він.

Мер міста нагадав, що фінансування цієї ініціативи з бюджету – не передбачене.

Збори волонтерів (фото: facebook.com/ruslan.martsinkiv)

Що відомо про роботу "мовних інспекторів"

За словами Марцінківа, мовні волонтери працюватимуть виключно у правовому полі (в межах законодавства), співпрацюючи з муніципальною інспекцією. Їхньою основною метою буде не каральна, а просвітницька діяльність, спрямована на популяризацію української мови серед населення.

"Ми популяризуємо курси української мови. Продумали велику кількість заходів на зимовий період – із залученням письменників і театру", – додав очільник міста.

Водночас за необхідності "мовні інспектори" зможуть звертатися до правоохоронних органів – для розгляду питань, пов'язаних із використанням російської мови (зокрема на етикетках та у побутовому обслуговуванні).

Якщо ж будуть зафіксовані "значні зловживання", передбачені також відповідні "адміністративні реагування".

"Всі мають відчувати, що тут говорять українською!.. Якщо ви ще, незрозуміло з яких причин, не перейшли на українську і спілкуєтесь мовою ворога – начувайтесь! Наші мовні волонтери вже добре знають, що робити", – написав Марцінків у своєму Facebook за результатами зустрічі.

Допис Марцінківа (скриншот: facebook.com/ruslan.martsinkiv)

Як можна стати мовним волонтером

Насамкінець очільник Івано-Франківська запросив усіх охочих долучитися до ініціативи. Для цього необхідно, перш за все, заповнити анкету мовного волонтера.

У ній потрібно вказати, серед іншого, як саме ви готові долучитись до програми українізації:

  • роздавати інформаційні листівки
  • повідомляти про графік курсів української мови та допомагати в їх організації
  • стежити за дотриманням закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" та фіксувати порушення
  • перевіряти торгівельні центри та інші заклади у сфері обслуговування на наявність україномовних цінників та інформації про товари, а також обслуговування виключно державною мовою
  • активно долучатися до різних просвітницьких заходів, спрямованих на дотримання ЗУ "Про забезпечення функціонування української мови як державної"

Мовні волонтери можуть виконувати різні функції (фото: facebook.com/ruslan.martsinkiv)

Нагадаємо, про нову громадську ініціативу – так званих "мовних інспекторів" мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів у вересні поточного року.

Згодом він пояснив, що мовні волонтери будуть не карати за вживання російської мови в місті, а популяризуватимуть українську мову (зокрема мовні курси) серед містян і толерантно закликатимуть розмовляти державною.

Посадовець додав, що все відбуватиметься "в межах законодавства", тому для таких інспекторів будуть проведені відповідні навчання (щоб вони знали, як правильно діяти в межах своїх обов'язків).

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь підтримав таку ініціативу, хоча й зауважив, що використання вислову "мовні інспектори" є не найкращою ідеєю.

Тим часом влада Івано-Франківська наголосила, що не виділятиме коштів з міського бюджету на функціонування мовних волонтерів.

При підготовці матеріалу було використано такі джерела: Facebook-сторінки Руслана Марцінківа, "Телерадіокомпанія – ВЕЖА" та "Галичина TV".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.