Ізраїль і ХАМАС звинувачують один одного в перешкоджанні угоді про припинення вогню

Ізраїль і ХАМАС звинуватили один одного в перешкоджанні досягненню угоди про припинення вогню у Секторі Газа та звільнення заручників.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Посередники кажуть, що нинішній раунд переговорів максимально наблизив обидві сторони до офіційної паузи у боях за останні місяці. Але заперечення з обох сторін, що були оприлюднені у неділю, збільшили ймовірність відновлення тупикової ситуації.

«Ми ведемо переговори, а не сценарій, за яким ми просто даємо і даємо», — заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в неділю на початку засідання свого кабінету.

«Є речі, щодо яких ми можемо бути гнучкими, і є речі, щодо яких ми не можемо бути гнучкими, на яких ми будемо наполягати. Ми дуже добре знаємо, як відрізнити їх», – підкреслив він.

Невдовзі після цього радикальна палестинська організація ХАМАС оприлюднила заяву, в якій детально описано нові вимоги Ізраїлю, які, за словами бойовиків, перешкоджають угоді.

"Ми вважаємо, що це повна відповідальність Нетаньяху", – йдеться в заяві.

Перебіг переговорів

Під час переговорів на високому рівні минулого тижня в Досі Ізраїль і США працювали над скороченням розбіжностей з офіційними особами Єгипту та Катару, які виступали посередниками для ХАМАС. Переговори мають відновитися в Каїрі пізніше цього тижня. Офіційної дати поки немає.

Офіційні особи США заявили, що зусилля щодо досягнення угоди наближаються до завершальної стадії. Ізраїльські переговорники на минулих вихідних «висловили прем’єр-міністру обережний оптимізм щодо можливості прогресу в угоді відповідно до оновленої американської пропозиції».

Ця пропозиція нагадує попередній триетапний план, оприлюднений у травні президентом США Джо Байденом, який закликав до призупинення військових дій, обміну заручників на полонених, часткового виведення ізраїльських військ і повернення палестинських цивільних до північної частини Сектора Газа.

Раніше Нетаньяху наполягав на тому, щоб ізраїльська армія залишалася дислокованою вздовж стратегічних коридорів Філадельфі та Нецарім у Газі, щоб запобігти контрабанді зброї з Єгипту та блокувати бойовиків ХАМАСу від повернення на північ Гази разом із цивільним населенням. Іншою проблемною темою в переговорах стала кількість ізраїльських заручників, які будуть звільнені в першому раунді обміну на палестинських полонених.

Як можливий сигнал гнучкості, маршрут Нецарім, який розділяє Газу навпіл, залишився незгаданим у заяві Нетаньяху. Але ХАМАС припустив, що насправді Ізраїль продовжує наполягати на військовій присутності в Нецарімі. Також Тель-Авів нібито поставив «нові умови» щодо обміну заручників на полонених.

У попередній заяві в неділю Нетаньяху звинуватив ХАМАС у "повній упертості". Він заявив міністрам на сьогоднішньому засіданні уряду, що песимістичний щодо шансів на укладання угоди про звільнення заручників.

Провал попередньої спроби досягнення угоди

У липні ХАМАС дав своє початкове схвалення підтримуваній США пропозиції щодо поетапного припинення вогню в Секторі Газа. Угруповання відмовилося від своєї ключової вимоги, згідно з якою Ізраїль мав повністю припинити війну.

Зокрема через небажання Ізраїлю припиняти бойові дії до ліквідації усього керівництва ХАМАС перший варіант мирного плану був провалений.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.