Чому компаніям “вигідніше” брати на роботу жінок, ніж чоловіків: відповідь рекрутингової агенції

У зв'язку з дефіцитом кадрів на ринку праці жінки починають опановувати ті професії, які раніше були суто чоловічими. Загалом роботодавця стало вигідніше працевлаштовувати саме жінок, оскільки це гарантія не втратити співробітників у ході мобілізації.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів засновник рекрутингової агенції Lobby X Владислав Грезєв.

За словами Владислава, багато їхніх комерційних клієнтів серед бізнесу чи громадського сектору, які замовляють рекрутинг під ключ, просять шукати на конкретну посади жінок.

"Найперше, тому що це гарантія, що ця посада буде закрита принаймні до моменту, поки не буде обов'язкового призову жінок в Україні. Я не думаю що він буде, але звичайно для працедавця стабільність важлива", – пояснює Грезєв таку тенденцію.

Ще один чинник пошуку жінок – це необхідність бронювати співробітників. Якщо бізнес чи організація такої можливості не мають, тоді вдаватимуться до такої гендерної дискримінації, а саме – частіше шукатимуть на роботу жінку, ніж чоловіка.

"Останнім часом таких прохань все більше. Це очевидно не публічне прохання, тому що відповідно до закону дискредитувати у вакансіях за статтю не можна. Але коли є якісь побажання від клієнтів, окрім іншого, це теж може бути аспект", – зазначає засновник рекрутингової агенції.

На які посади беруть жінок в армію

Владислав Грезєв каже, що жінки можуть обіймати багато посад. Зокрема, якщо йдеться про бойові, тоді жінка повинна відповідати вимогам з фізичної підготовки.

Водночас існують підрозділи, які неохоче приймають жінок у колектив.

"Однозначно існують підрозділи, де командири не готові укомплектуватися жінками. На це в них є різні причини, пояснення. Не буду оцінювати це, але однозначно є такі підрозділи", – розповідає Владислав.

На противагу є й підрозділи, які навпаки відкриті до жінок, тому це культурний аспект, вважає Грезєв. На його думку, з часом усі адаптуються до нових тенденцій, які диктують обставини та час.

Раніше ми розповідали, кому для роботи обов'язково знати англійську мову.

Читайте також, які умови співпраці роботодавці пропонують ветеранам.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.