Як уникнути переїдання під час святкового застілля: 5 порад від дієтологів

Під час святкування в колі сім'ї та друзів за столом, наповненим смачними стравами, є дуже великий ризик переїдання. Це загрожує важкістю у шлунку, печією, поганим самопочуттям і як результат – зіпсованим святом. Тому в такі моменти важливо подбати про те, щоби не переїсти. Для цього варто дотримуватися п'яти основних правил.

Вибираємо найсмачніші страви

На святковому столі може бути безліч смачних та апетитних страв, які хочеться скуштувати. Зазвичай люди кладуть собі в тарілку всього потроху, в результаті чого швидко переїдають. Тому із всього, що є на столі, краще вибрати лише найсмачніші для себе страви – те, від чого погляд дійсно не може відірватися.

Їмо з невеликої тарілки

Варто пам'ятати, що розміри порцій можуть бути оманливими. Якщо їсти з великої тарілки, може здатися, що їжі замало, через що виникає бажання покласти ще. Тому краще взяти маленьку тарілку – так шанс переїсти за столом буде значно меншим.

Правило п'яти хвилин

Дієтологи наголошують, що перед тим, як покласти в тарілку наступну страву, слід зачекати щонайменше 5 хвилин. За цей час організм встигне надіслати в мозок сигнал про насичення, щоб можна було зрозуміти, чи справді варто їсти щось ще, чи ви вже вдосталь ситі.

Відволікаємося від їжі

Сидячи за столом, не потрібно постійно щось жувати і підкладати нові страви. Добавку або десерт краще відкласти на потім. Щоб не виникало спокуси взяти нову порцію, потрібно відволіктися на розмову чи щось інше.

Активність

Після трапези обов'язково слід приділити увагу активності. Це не означає, що потрібно бігати чи робити фізичні вправи. Доречно буде прогулятися на свіжому повітрі або потанцювати з іншими гостями. Це не тільки відволікає від їжі, а й допомагає спалити калорії та прискорити обмін речовин.

Джерело: 5692.com.ua