Як провести цей день, щоб бути щасливим: яке свято 2 березня в Україні

Сьогодні, 2 березня, в православному календарі день пам’яті Феодота Киринейського. Він був кіпрським святим і єпископом міста Киринеї на острові Кіпр. Феодот Киринейський народився в малоазійській Галатії. Він був сином християнських батьків і ще в молодості відзначався грамотністю та доброчесністю.

Редакція сайту 056 розкаже, яке церковне свято, чому потрібно сидіти вдома і не можна пришивати ґудзики.

Пізніше був єпископом Киринеї, міста на Кіпрі. Він відкрито проповідував під час гонінь на християн під час правління імператора Лікинія (307–324). Під час переслідувань Феодота також ув’язнили. Його били палицями, рвали до кісток тіло залізними гаками, але він терпляче все зносив і молився. Багато язичників, які бачили його геройську терпеливість, навернулися до Христа. Пізніше його звільнили і він ще два роки керував Церквою в Киринеї.Церковне свято 2 березня — день пам'яті Йова (Борецького), митрополита Київського і всієї Русі

Йов Борецький (у цивільному житті Іван Борецький) був видатним українським православним церковним діячем, письменником та полемістом. Він народився в 1560 році у селі Бірча (тепер на Підкарпатті в Польщі). Був священником, ректором Львівської братської школи та першим ректором Київської братської школи.

Від 1620 до 1631 рік Йов Борецький обіймав посаду митрополита Київського, Галицького і всієї Русі. Він був духовним та політичним наставником Петра Могили. Йов Борецький був активним письменником. Він виступав проти Руської унійної церкви, вестернізації та єзуїтів на українських землях Речі Посполитої.

Йова Борецького приєднали до лику святих в Українській православній церкві Київського патріархату 2008 року.

Яке православне свято

Православна церква України 2 березня за новим стилем вшановує священномученика Феодота Киринейського та святого митрополита Іова Києво-Печерського. За старим стилем у свято сьогодні вшановували Феодора Тірона. Цьому святому в давні часи молилися, щоб знайти втрачені або вкрадені речі, або зниклої людини. Вірили, що святий обов'язково допоможе знайти пропажу, якщо у людини чисте серце.

Народне свято

Українці присвячували це народне свято побутовим турботам. Кожен член сім'ї мав свої обов'язки. Чоловіки займалися полюванням та риболовлею, рубали дрова, їздили до сусідніх міст на закупи. Жінки присвячували день рукоділлю, догляду за худобою та нагляду за дітьми. Молодь допомагала дорослим.

У березні селяни починали готуватися до посівного сезону – купували насіння, пророщували картоплю, висаджували розсаду. На городі займалися снігозатриманням та перекопували ділянку, у саду – білили та обрізали дерева. Свято 2 березня – вдалий день для посадок та роботи з рослинами. Раніше ми писали,що потрібно зробити на городі в березні.Також в цей день задобрювали домовика, щоб він не крав і не ховав речі в домі. Для цього домовому залишали миску каші або буханець домашнього хліба.

Дата 2 березня вважається дуже вдалою для сімейних справ. Бажано провести весь день або хоча б вечір разом з рідними, сходити в гості до батьків. Можна також провести час разом з дітьми.

2 березня – знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку – Риби. За характером іменинники цього дня добрі, чесні, порядні, сумлінні. Головною цінністю у житті для них є сім'я. Вони досить консервативні та не люблять зміни. Не бояться відрізнятись від інших.

Що не можна робити 2 березня

Якщо приснився хороший сон – нікому його не розповідайте, щоб збувся.

У цей день не можна кричати на дітей, ображати їх і тим більше бити.

Невдалий день для починань і покупок нових речей.

Прикмети погоди 2 березня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Перисті хмари в цей день віщують дощ.
  • Перелітні птахи повертаються із зимівлі в Україну – до ранньої весни.
  • Багато бурульок на дахах – до хорошого врожаю овочів.
  • Зірки яскраво мерехтять – до швидкого потепління.
  • Ворони почали вити гнізда – весна прийшла.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Джерело: 056.ua