Виплата 15 млн грн сім’ям загиблих військових: у Раді прийняли рішення

Верховна рада ухвалила в цілому закон щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист. Зокрема, він установлює виплати 15 млн грн сім'ям загиблих військових.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка.

Проєкт №10313 у цілому підтримали 296 депутатів. Також комітет значно переробив законопроєкт до другого читання.

В доопрацьованому документі встановлено грошову виплату у розмірі 15 мільйонів гривень родині захисника у разі його загибелі. Також затверджена можливість перебування військовослужбовців на лікуванні до 12 місяців, включаючи лікування за кордоном, без необхідності проходження військово-лікарської комісії кожні чотири місяці.

Крім того, "військовими капеланами не можуть бути особи, які належать до російської православної церкви".

Одночасно до другого читання були вилучені всі норми, що забороняли військовослужбовцям розповсюджувати певну інформацію у ЗМІ та в Інтернеті. Також комітет відхилив усі норми, які запроваджували додаткове регулювання на ввезення гуманітарної допомоги.

Виплата 15 млн гривень

Нагадаємо, після початку війни Кабінет міністрів ухвалив рішення про виплати одноразової грошової допомоги у 15 млн гривень за смерть військових їхнім родинам.

У лютому Міноборони запропонувало внести зміни до порядку. Проектом, пропонується встановити, що допомога 15 млн гривень виплачується "відповідно до розміру частки, визначеної в такому розпорядженні у відсотках".

Документом пропонується розширення кола осіб, які матимуть право на одержання одноразової грошової допомоги, зокрема право жінок (чоловіків), які проживали з військовослужбовцем, військовозобов’язаним або резервістом, яких призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, без реєстрації шлюбу; онуків загиблого (померлого) військовослужбовця, за умови, що їх батьки померли; дітей, народжених після загибелі (смерті) військовослужбовця.

Джерело: 056.ua