В Україні збільшилась кількість фальшивих доларів: що буде, якщо випадково віднести підробку в банк

За 2023 рік банки та фінансові установи в Україні вилучили з обігу менше ніж 700 підроблених банкнот іноземної валюти. Це більше, ніж у 2022 році.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на НБУ.

Серед вилучених з обігу у 2023 році підроблених банкнот іноземної валюти переважали долари США – 97% від загальної кількості всіх вилучених підроблених банкнот іноземної валюти. На банкноти євро торік припадало лише 3% вилучених підроблених банкнот іноземної валюти.

Найчастіше підробляли іноземні банкноти таких номіналів:

  • 100 та 50 доларів (92% та 7% від загальної кількості вилучених підроблених доларів);
  • 50 та 200 євро (39% та 30% від загальної кількості вилучених підроблених євро).

У разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот гривні й іноземної валюти можна звернутися до банків, які передають ці банкноти для проведення досліджень НБУ. Там проведуть дослідження, що здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними. Банкноти іноземної валюти, визнані справжніми, повертаються власнику.

Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їхньої вартості. Про їхнє вилучення НБУ повідомляє правоохоронні органи, всі підроблені банкноти в установленому порядку передаються їх уповноваженим працівникам для проведення розслідувань.

Джерело: 056.ua