В Україні ВПО з 1 лютого не отримуватимуть виплат держави: кого це стосується

Через війну багато українців втратили житло або вимушені були залишити власні домівки, переселитися з місць, де ведуться бойові дії або з тимчасово окупованих територій в інші громади. З самого початку їм допомагала держава – надавала виплати на проживання. Але поступово кількість таких отримувачів зменшується.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на Мінсоцполітики.

Допомога на проживання для ВПО – одна з найбільших за розміром фінансування з державного бюджету програм. На поточний рік на неї було передбачено в держбюджеті 57 млрд грн.

З метою осучаснення умов надання допомоги для ВПО, Уряд ухвалив постанову, якою уточнено параметри надання цієї підтримки.

У зв'язку з тим, що частина внутрішньо переміщених осіб з 1 лютого не отримуватимуть зазначені виплати, Мінсоцполітики розробило проєкт постанови про продовження виплати допомоги тим ВПО, які отримували її до 1 серпня 2023 р. і період виплат для яких завершується наприкінці січня 2024 р.

Відповідно, виплати не продовжуватимуться особам, які:

  • перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обгрунтованих причин, що підтверджуються документально (обгрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні чи на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину та ін.);
  • повернулися до покинутого місця проживання.

Крім того, виплати не продовжуватимуться особам, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

"Не всі ВПО з моменту свого переміщення змогли інтегруватись у приймаючі громади, а родини, в яких є діти, особи з інвалідністю та які проживають у зоні активних чи можливих бойових дій, не мають можливості віддавати дітей в садочки. Школи ж у таких регіонах в переважній більшості працюють лише в онлайн-форматі, що суттєво обмежує можливість для працездатних членів родин працевлаштуватись.

Тому проект постанови пропонує продовжити виплати для внутрішньо переміщених осіб пенсійного віку та тих ВПО, які не мають можливості працевлашуватись через обʼєктивні обставини, одночасно поєднуючи це з наданням важливих соціальних послуг (передусім,послуг з догляду за дітьми, таких як «муніципальна няня»), а також стимулюючи працездатних членів таких родин шукати роботу, звертатись по грантові програми для започаткування власної справи, проходити перенавчання тощо", – зазначили у відомстві.

Таким чином, механізм виплат буде поєднано з іншими механізмами підтримки родин, аби допомогти їм знову стати на ноги після переміщення та інтегруватись внові громади.

Також цим актом пропонується суттєво переглянути можливості призначення допомогти малозабезпеченим, щоб ті родини, які опинились у ризику бідності, могли активніше нею користуватися.

Даний підхід було напрацьовано Мінсоцполітики спільно з Мінреінтеграції та Мінфіном, і має на меті підвищення підтримки найбільш уразливих категорій громадян.

Джерело: 056.ua