В Україні розпочалася реєстрація на НМТ-2024: що варто знати

Сьогодні, 14 березня стартувала реєстрація для участі в цьогорічному національному мультипредметному тесті. Триватиме вона триватиме до 11 квітня включно.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Український центр оцінювання якості освіти.

Щоб зареєструватися для участі в НМТ, потенційним вступникам на сайті УЦОЯО необхідно самостійно створити персональний кабінет, в якому зазначити особисті дані: реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, дані документа, що посвідчує особу. Також виконати наступні дії:

  • зазначити реєстраційні дані (контактну інформацію, категорію "випускник поточного року" або "випускник минулих років", указати на потребу створення особливих (спеціальних) умов), вибрати із запропонованих переліків навчальний предмет на вибір і населений пункт в Україні або за кордоном, де планується проходження НМТ, а також мову складання предметів сертифікаційної роботи;
  • завантажити сканкопії та/або фотокопії реєстраційних документів;
  • надіслати внесену інформацію та копії документів на обробку до регіонального центру оцінювання якості освіти, натиснувши відповідну кнопку в сервісі.

В УЦОЯО нагадують, що у випускників обов’язково має бути реєстраційний номер облікової картки платника податків. Також звертають увагу, що паспортні документи громадян України, термін дії яких закінчився в період дії воєнного стану, залишаються чинними, тож можна зареєструватися за наявною ІD-карткою.

На другому кроці реєстрації вступники мають вказати свою категорію.

Випускник минулих років – особа, яка вже має повну загальну середню освіту, тобто має відповідний документ: свідоцтво про повну загальну середню освіту або атестат. Наприклад, якщо ви навчаєтеся на 3 чи 4 курсі коледжу, але вже маєте документ про освіту, то вибирайте категорію "випускник минулих років", а у відповідному полі завантажуйте саме сканкопію / фотокопію свого свідоцтва про освіту.

Якщо ж ви навчаєтеся в школі / гімназії / ліцеї або на 1 чи 2 курсі коледжу або закладу професійної (професійно-технічної освіти) і лише цього року здобудете повну загальну середню освіту — указуйте категорію "випускник поточного року" і вибирайте з переліку свій заклад освіти. Вашим документом, що підтверджує інформацію про рівень здобутої освіти, є довідка з місця навчання, у якій має бути зазначено, що ви "завершуєте здобуття повної загальної середньої освіти в (місяць) 2024 року в (назва закладу освіти)".

Під час реєстрації вказують, що навчаються в закордонному закладі освіти, лише ті вступники, які саме в закордонному закладі освіти здобудуть цьогоріч повну загальну середню освіту. Якщо ви цьогоріч здобудете середню освіту за кордоном, а не в Україні, — завантажте копію нотаріально засвідченого перекладу довідки з місця навчання, у якій буде зазначено, що ви "завершуєте здобуття повної загальної середньої освіти в (місяць) 2024 року в (назва закордонного закладу освіти)".

Під час реєстрації на НМТ обов’язково потрібно завантажити сканкопії та/або фотокопії:

  • паспортного документа або іншого документа, що посвідчує особу, на підставі якого здійснюється реєстрація для участі в НМТ;
  • документа, що підтверджує інформацію про освіту: довідки з місця навчання, яка підтверджує, що особа завершує здобуття повної загальної середньої освіти у 2024 році (для цьогорічних випускників), або свідоцтва про повну загальну середню освіту (для випускників минулих років);
  • документа, що підтверджує внесену інформацію про реєстраційний номер облікової картки платника податків: картки платника податків або паспорта громадянина України, до якого внесено дані про неї.

Виправити недоліки та внести змінити до інформації в особистому кабінеті можна буде до 15 квітня.

Джерело: 056.ua