У Дніпрі екс-керівниця онкологічного диспансеру перешкоджає роботі медзакладу і наражає пацієнтів на небезпеку

Днями в Дніпрі було звільнено генерального директора комунального підприємства “Дніпровський обласний клінічний онкологічний диспансер” Дніпропетровської обласної ради Балашову Ольгу Іванівну за порушення статуту підприємства, а саме проведену реорганізацію, в результаті якої було звільнено лікаря з досвідом роботи 38 років та знищено відділення, яке існувало більше 60 років. Сама Балашова провела в кріслі керівника майже 30 років, проте зараз «кермо влади» здавати не поспішає. Це наштовхує на думку про те, що вірогідно, окрім нарікань на порушення статуту підприємства, є й інші, не дуже приємні, таємниці, які можуть вийти на світло із приходом нового керівництва.

На місце звільненої Балашової призначено Юлію Вікторівну  Заворотню  виконуючою обов’язки генерального директора комунального підприємства «Дніпровський обласний клінічний онкологічний диспансер» Дніпропетровсько обласної ради» 20 червня 2023 року строком на два місяці.

Проте, екс-керівниця медичного закладу Ольга Балашова досі чинить опір законним діям обласної ради, і це негативно впливає на роботу відділень медзакладу, чим наражає на небезпеку пацієнтів онкологічного диспансеру. Документи, печатки, штампи онкодиспансеру приховуються й досі, керівника не допускають на робоче місце.

Нагадаємо, у квітні цього року до обласної ради надійшли звернення щодо порушень в роботі Дніпровського онкодиспансеру.  Вже у травні-червні обласна рада спільно з контрольно-ревізійним управлінням департаменту охорони здоров’я ОВА провели перевірку діяльності закладу. Комісія працювала в нелегких умовах – частина адміністрації закладу відверто чинила опір законним контрольним заходам.

За результатами перевірки виявлено грубе порушення статуту закладу – керівницею без відома і обов’язкового погодження облради проведено реорганізацію закладу, змінено його структуру, звільнено працівників.

15 червня 2023 року керівник закладу Ольга Іванівна Балашова отримала примірник акту перевірки, зауважень закладу на акт до облради на сьогодні не надходило. Про це повідомив голова ДОР Микола Лукашук.

Наступного дня від ОВА надійшло подання про звільнення керівника закладу.

19 червня Микола Лукашук задовольнив подання військової адміністрації, підписав розпорядження про звільнення Ольги Іванівни Балашової і призначив виконуючу обов’язки керівника. Запрошення для отримання копії розпорядження пані Балашова проігнорувала. Цей факт було задокументовано, – відзначає Лукашук.

Зранку 20 червня начальник профільного управління облради спільно із заступником директора департаменту ОВА представили нову тимчасову очільницю закладу трудовому колективу.

Проте, реакція адміністрації закладу на звичайне кадрове рішення була неадекватною: вже звільнена Балашова О.І. пообіді пішла на лікарняний, її повноваження без жодного документа присвоїла собі заступниця гендиректора Донченко Галина Миколаївна, головний бухгалтер закладу терміново відбула у відпустку, її заступниця достроково закінчила робочий день. Документи, печатки, штампи онкодиспансеру досі приховуються, нового керівника не допускають на робоче місце.

«Відверто кажучи, здивований такою поведінкою та діями.

Наразі розпочате кримінальне провадження за фактом самоправства і привласнення документів, печаток, штампів закладу, тривають слідчі дії.

Хочу нагадати, що публічні юридичні особи ДОР, комунальні заклади, підприємства обласного підпорядкування – це спільна власність територіальних громад, а не чиясь «приватна власність».

Окремо хочу звернутися до шановного колективу онкодиспансеру.

Обласна рада визнала заклад надкластерним і відстояла це рішення на засіданні робочої групи МОЗу.

Твердо переконаний, що заклад буде успішно розвиватися і стане одним із найпотужніших в Україні», – йдеться у дописі голови ДОР Миколи Лукашука на його сторінці в Фейсбук.