Telegram заблокував боти та канали, які діяли проти агресії рф: що передувало цьому

Telegram заблокував низку офіційних українських ботів, які допомагали у боротьбі з російською агресією: Головного управління розвідки та Служби безпеки, Мінцифри «єВорог». А також інші канали для відстеження «шахедів», певні канали комунікацій з мешканцями на т.о. територіях, що вибудовувались впродовж років та бот легіону "Свобода росії".

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Центр стратегічних комунікацій.

Це – чергове підтвердження ненадійності платформи, про яке вже висловились у ГУР. Там заявили, що блокування необґрунтоване, однак запевнили, що персональні дані користувачів бота – ​у безпеці.

"Пам’ятайте: ворог може створювати псевдоботів та ботів-двійників, через які може поширювати дезінформацію або збирати ваші дані. Щоби цьому завадити, використовуйте інструмент для перевірки чат-ботів: dovidka.info/botcheker А ще краще – підписуйтеся на канал SPRAVDI у WhatsApp та Viber. Там ваші дані точно будуть у більшій безпеці", – звернулись в Центрі.

Там також зазначили, що Telegram пов’язаний із кремлем, тому є абсолютним злом із погляду кіберскладової та створює ризики для користувачів у всьому світі.

Дуров не конкретно, але попереджав що будуть зміни

Раніше засновник Telegram Павло Дуров повідомив, що забороняється застосувати боти, які збирають координати для нанесення ударів або публікують пряму особисту інформацію із закликами до насильства. Після цього він фактично анонсував зміни для користувачів, які входять до месенджера за допомогою українських номерів.

За словами Дурова, у лютому 2022 року він "запропонував обмежити роботу Telegram-каналів у росії та Україні, оскільки вони використовувалися для військової пропаганди". Однак після того до розробників начебто звернулося "багато користувачів" з проханням не робити цього, тому ідея не була реалізована.

На думку глави компанії, таким чином користувачі показали, що вони виступають "категорично проти" обмежень, надаючи перевагу вільному доступу до інформації, навіть якщо вона є упередженою.

"Що стосується загальних новинних/пропагандистських каналів, то ми отримуємо офіційні листи від Apple, які вказують на те, що певні зміни тут можуть бути неминучими, принаймні для користувачів, які заходять у Telegram на iPhone з українських SIM-карт", – казав Дуров.

Джерело: 056.ua