Субсидія на оренду житла в Україні: хто та коли зможе отримати

Для сотень тисяч переселенців питання пошуку житла залишається найболючішим. Частина з них мешкає в спеціально облаштованих модульних містечках, гуртожитках, хтось знайшов прихисток в друзів чи родичів. А хтось не хоче або не може жити в такому житлі. Тому розроблено новий інструмент підтримки ВПО – субсидію на оренду житла. Планується реалізувати пілотний проєкт упродовж двох років.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Міністерство соціальної політики.

Розмір субсидії враховуватиме вартість оренди у певному регіоні або населеному пункті країни. Адже ціна на оренду у Києві, Миколаєві, на Закарпатті чи у невеликому населеному пункті суттєво відрізняється.

За даними дослідження, яке на наше замовлення провела аналітична компанія CEDOS за підтримки Ради Європи, ціни на житло в Києві на 22% вищі за середні по країні, у Закарпатті — вищі у 2,5 раза, а у Миколаєві — нижчі на 30-35%. Найнижчі ціни в Чернігівському, Сумському, Харківському та Херсонському регіоні.

Крім того, розмір субсидії залежатиме від:

  • кількості осіб у родині, яка орендує житло;
  • доходів домогосподарства;
  • спроможності оплачувати рахунки за оренду самостійно.

Чим нижчими є доходи, тим вищий відсоток вартості оренди буде покривати субсидія. Зараз проєкт рішення про таку допомогу погоджується в середині Уряду.

Очікуємо, що після затвердження рішення Уряду вже з червня ВПО зможуть скористатися новим інструментом підтримки.

Джерело: 056.ua