Що просити у заступниці та як привернути достаток на новий рік: 30 грудня у церковному календарі в Україні

30 грудня за новим церковним календарем православні згадують Анісію Солунську, яка постраждала за віру в Христа. У народному календарі – Анісин день.

Редакція сайту 056 розповідає про його традиції, народні прикмети та який день у церкві 30 грудня за старим стилем.

30 грудня (12 січня за старим стилем) – день пам'яті святої великомучениці Анісії Солунської.

Анісія жила на рубежі III і IV століть, за часів правління імператора Максиміана. Дівчина була родом із багатої християнської родини в Салоніках. Вона вирізнялася мудрістю, добротою і була дуже вродливою. Після смерті батьків Анісія роздала майно жебракам, сама ж проводила дні в пості та молитві.Одного разу, коли вона прямувала на службу до храму, її зупинив воїн – того дня в місті проводили велике язичницьке свято. На запитання, куди вона йде, Анісія промовчала, але коли воїн схопив її, то відповіла. Воїн пригрозив, що відведе дівчину в язичницьке капище, і спробував зірвати покрив із дівчини. Анісія плюнула йому в обличчя – розлючений воїн вихопив меч і вдарив дівчину.

Християни поховали Анісію недалеко, а на місці загибелі побудували молитовню. Мощі святої перебувають у базиліці Святого Димитрія в Салоніках.

30 грудня за старим стилем – день пам'яті пророка Даниїла, а також Ананія, Назарія і Мисаїла. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 17 грудня.

Про що говорять прикмети на 30 грудня

Прикмети дня говорять про погоду найближчими днями і якою вона буде в травні:

  • дерева вкриті інеєм – морозів найближчим часом не буде;
  • яка погода 30 грудня – така буде і в травні;
  • хуртовина цього дня – влітку буде хороший приплід бджіл.

У народному календарі 30 грудня – свято Анісин день. За старих часів цього дня було заведено різати гусей і свиней, а на стіл ставити страви з м'яса і птиці.

Що не можна робити 30 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • відмовляти в допомозі;
  • лаятися, ображати інших;
  • шити, в'язати, займатися рукоділлям.

За народними прикметами цього дня не варто піднімати загублені кимось речі і приймати подарунки від чужих людей.

Що можна робити 30 грудня

Вважається, що свята Анісія зцілює від шлункових хвороб, тому мучениці моляться про одужання від цих захворювань, а також просять захисту для дітей. День добре провести в родинному колі, відвідати рідних або близьких.

Існує народне повір'я: якщо цього дня вийти ввечері на перехрестя і голосно назвати ім'я хворого, то людина скоро одужає. Ще одна прикмета пов'язана з грошима – вважається, що якщо цього дня носити із собою в кишені монету, то не матимеш потреби в грошах весь наступний рік. Сни в ніч на 30 грудня вважаються віщими.

30 грудня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анісія, Давид, Ірина, Лев, Макар, Марія, Яків.

Джерело: 056.ua