Сезон “бавовни”: як знищили корабель “сергій котов” та чим він був небезпечний для України

У ніч з 4 на 5 березня було атаковано патрульний корабель чорноморського флоту рф “cєрґєй котов”. Вогневе ураження відбулось у територіальних водах України, неподалік Керченської протоки.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на ГУР.

Місію провів спецпідрозділ ГУР МО України “Group 13”. Відбулася вона у співпраці з Військово-Морськими Силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

Наслідки атаки по ворожому судну

Внаслідок удару морськими дронами “Magura V5” російський корабель проєкту 22160 “сєрґєй котов” зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів. Вартість потопленого корабля становить близько 65 мільйонів доларів.

Ця атака на російський корабель стала другою спробою для його знищення. Після першої корабель окупанти змогли відремонтувати і знову поставити на воду.

"сергій котов" цього разу вже точно знищений. Чому цього разу? Тому що полювали на нього не вперше і вже були успішні атаки, але він зміг відновитись після ремонтних подій", – розповів сказав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

Він уточнив, що удар по "Сергію Котову" – довгострокова операція, до неї ретельно готувалися.

"Усього було дві атаки. І сьогоднішня не випадкова, це довготривала операція і результат сам за себе каже. Давайте так, умовно п'ять прямих влучень, випадково не трапляються", – зазначив він.

Внаслідок атаки російського корабля є загиблі та поранені, інформація уточнюється.

«Проте, є ймовірність, що частина екіпажу могла евакуюватися. Принаймні відомо про понад десять карет швидкої допомоги, які на найближчій ділянці суходолу були викликані ворогом. Тобто евакуаційна операція все ж таки проводилася», – сказав Юсов.

На "сергії котові" рф збиралась розмістити зенітно-ракетні комплекси

Патрульні кораблі проєкту 22160, до яких належав "сергій котов", є носіями крилатих ракет "калібр". Ними росія систематично тероризує мирні міста України.

І саме судно, яке вночі атакували українські розвідники, раніше брало участь в атаці на острів Зміїний, також на ньому вороги планували розмістити зенітно-ракетні комплекси.

"Були плани з розміщення зенітно-ракетних комплексів на саме судно. І вже такі спроби були. Чим менше таких суден, тим менше зенітно- ракетних комплексів буде на них розміщено, а це означає більше можливостей для українських сил безпеки і оборони. Також «сергій котов» прикметний тим, що він брав участь разом із крейсером «москва» на острів Зміїний, власне тепер долучився до того ж таки крейсера «москва»", – розповів Юсов.

Що відомо про патрульний корабель "сергій котов"

"сергій котов" – третій серійний (четвертий за рахунком) патрульний корабель (корвет) проекту 22160. Місце базування – Чорноморський флот рф.

Цей корабель спустили на воду на верфі "Затока" у січні 2021 року. Його названо на честь радянського військового моряка, учасника Другої світової війни, контр-адмірала сергія котова.

Згідно з даними з відкритих джерел, ходові випробування цього патрульного корабля розпочалися наприкінці жовтня 2021 року. А 30 липня 2022-го, під час повномасштабної війни, він поповнив склад Чорноморського флоту.

"Вишенька на торті" – атака по нафтобазі

Також сьогодні "бавовна" завітала до бєлгородської області. Попередньо, там внаслідок атаки БпЛА, палає нафтобаза на території губкінського міського округу.

"Губкінська нафтобаза атакована БПЛА у селі довге у бєлгородській області. Горить один резервуар. На місце слідує пожежний потяг", – пише РБК Україна.

Наш потенціал не втрачено

Речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк прокоментувала нову "бавовну".

"Вибухає щось в Криму в рамках законів і правил ведення війни, яких Україна дотримується, коли відбувається перелік якихось подій. Це і називається, власне, сезон "бавовни". На щастя, коли він починається і нова його стадія розпочалась фактично з 1 березня, з потеплінням, з весною, ми можемо говорити, що наш потенціал не втрачено. Насіння маємо, а там як засіємо рясно, то зберемо врожай. Поки що насолоджуємось процесом", – сказала вона.

Джерело: 056.ua