П’ять діб загрози у Дніпрі та області: збитки від повітряних тривог в Україні

Триває шістсот тридцять дев’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Війська рф продовжують ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовуючи тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по цивільних об’єктах нашої держави. Через існуючу щодня загрозу в нашій країні щодня звучить повітряна тривога, яка зупиняє Україну на певний час та завдає шалених збитків.

Про це повідомляє редакція 056.

Повітряна тривога лише за минулий рік завдала збитки – 7 млрд грн на день. Ця сума враховує лише зупинку держави під час загрози, а окрім цього окремо треба рахувати руйнування та жертви серед населення.

Про збитки у своєму телеграм-каналі повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Якщо рахувати збитки у прив’язці до ВВП – вони постійно збільшуються. Але тут треба враховувати номінально зростаюче ВВП – за оцінками НБУ, ВВП цього року становитиме 6,63 трлн гривень. Якщо припустити, що під час тривоги зупиняється половина економіки, збитки за чисту добу тривоги, умовно становитимуть – 9 мільярдів гривень (2022 року – 7 мільярдів гривень)", – зазначає Данило Гетманцев.

Це приблизний розрахунок. Він може змінюватися за регіонами. На такий розрахунок впливає те, що значна частина тривог припадає на нічний час. Все ж таки оцінити орієнтовний масштаб втрат у валовій доданій вартості можливо.

Наприклад останні чотири тижні. Тривалість повітряних тривог за цей час становила:

  • Київський регіон – 2,5 доби
  • Дніпровщина – 5 діб
  • Харківщина – 5 діб
  • Львівщина – 1 добу

Наскільки це серйозний удар по бюджету?

Данило Гетманцев зазначає, що всі податки по зведеному бюджету (разом з ЄСВ) займають близько третини ВВП (у 2022 році – 34% ВВП). Тому, якщо говорити про податки, то втрати від зупинення економічної діяльності для бюджету складають – 3 мільярди на добу вимушеного простою.

Якщо взяти мінімальну сумарну тривалість тривог у дві доби на місяць, втрати зведеного бюджету і пенсійного фонду можуть сягати – 6 мільярдів гривень на місяць.

Це значна сума. Для розуміння планове фінансування:

  • дошкільної освіти – це 4,4 млрд грн/місяць
  • середньої освіти – 13 млрд грн/місяць
  • програми медичних гарантій – 14 млрд грн/місяць.

"Тривоги – це питання безпеки та людських життів, а вже потім – збитків. Українці на другому році війни навчились самі для себе класифікувати небезпеку, виставляючи умовні маркери. Але очевидно, що ризики реальні і “тренувальний” політ МіГ-31К може закінчитися пуском ракет", – наголошує Гетманцев.

На разі питання затяжних тривог вирішується. З дотриманням всих правил безпеки та з урахуванням зменшення збитків.

"Є доручення Президента, адресоване Міноборони, Генштабу, Уряду. Впевнений, що з врахуванням посилення нашої ППО певне практичне рішення щодо затяжних тривог буде знайдено. Мінімізувати збитки і при цьому убезпечити українців – ось те завдання, яке нині вирішується", – підкреслив Данило Гетманцев.

Адже рішення яке буде прийнято повинні затвердити військові та фахівці з національної безпеки.

Джерело: 056.ua