Протидія ухиленню від оподаткування: контролюючий орган отримає доступ до банківських рахунків українців

У рамках запланованої реформи, податківці отримають доступ до руху коштів на рахунках українців. Це передбачено в ухваленій урядом Національній стратегії доходів 2030 року.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на Кабінет міністрів.

За допомогою Стратегії, податкова служба протидіятиме ухиленню від оподаткування та отримає доступ до банківської інформації, зокрема про рахунки українців. Як йдеться у частині "Безпека використання даних та доступ до інформації про обсяг та обіг коштів платників податків на їхніх рахунках у банках" – контролюючі органи мають отримати доступ до інформації про рух фінансів на рахунках платників податків у банках.

При цьому в уряді наголошують, що зазначена інформація — достатньо чутлива як у питанні покращення ефективності роботи контролерів, так і в питанні прав платників податків з огляду на безпеку бізнесу, захисту комерційної таємниці та взагалі персональних відомостей.

Попри це, в уряді переконані, що саме надання контролюючим органам доступу до банківської інформації посилить аналітичні можливості у роботі податківців, запровадить нові сервіси для тих, хто сумлінно сплачує податки. Зокрема, йдеться про складання проєктів податкових декларацій за платників податків, що дасть змогу подавати податкову звітність в один "клік". Також дозволить запровадити більш прогресивну шкалу ставок оподаткування та інші речі, які є базовими для цивілізованих податкових систем.

Водночас у Стратегії наголошується, що "у зв’язку із низьким рівнем довіри суспільства до контролюючих органів" сьогодні це є неможливим.

У зв'язку з цим розширення повноважень Податкової служби щодо доступу до відомостей про рух фінансів на рахунках платників податків вимагатиме впровадження:

  • дієвих заходів, які будуть спрямовані на відновлення довіри до роботи податкових органів (особливо щодо персональних даних платників податків);
  • надання українцям гарантій щодо унеможливлення використання відповідних розширених повноважень для тиску та перешкоджанню їхній роботі.

Таким чином, податкова реформа головно стосуватиметься платників податків, тому вимагатиме докорінної перебудови правил та принципів в роботі контролюючих органів.

Кабмін запланував у 2024 році внести зміну у Стратегію ІТ Мінфіну в частині її узгодження з Нацстратегією доходів щодо використання інформації та доступу до даних про обсяг та обіг грошових коштів платників податків на банківських рахунках, застосувавши підходи з кодуванням (декодуванням) відкритих на персональних ідентифікаторів платників податків.

Джерело: 056.ua