Повістки через “Дію”: реальність чи брехня

Нещодавно в інформаційному просторі України повідомили, що військовозобов'язаними через портал державних послуг «Дія» почали надходити повістки від Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Це є черговою ворожою брехнею пропагандистів кремля.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на Центр статегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Насправді у «Дії» відсутня функція будь-яких послуг чи сповіщень щодо військового обліку, а міністр цифровізації Федоров вже наголошував, що повістки через цей сервіс надсилатися не планувалися.

"Не буде повісток у Дії. Мені здається, що поки я працюю міністром, все, про що ми говоримо – ми потім дотримуємося наших слів. Тому можу сказати вам впевнено, що не буде повісток у Дії", – наголосив Федоров.

Щодо відео, яке сколихнуло мережу, то фактчекери VoxCheck розібралися, що найімовірніше, що «повістка» – намальована картинка, яку вивели на екран мобільного телефону під виглядом повістки. Помітно, що «герой» відео не торкається екрану пальцями, аби фейкова повістка залишалася на весь екран.

До того ж праворуч і ліворуч від фейкової повістки помітно краї інших документів – це означає, що «повістка» має бути в розділі «Документи», а не в розділі «Повідомлення». Фейкарі у «сповіщенні від ТЦК» вказали імʼя та по-батькові отримувача, але не вказали його прізвище.

Зазначимо, що технічна можливість надсилати електронні сповіщення через «Дію» існує. Як мобільний застосунок – це інформаційно-довідкова система, яка дистанційно надає послуги. Це інструмент допомоги громадянам і спрощення комунікацій з державою, але не для будь-якого примусу.

Натомість на початку жовтня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що в Україні вже функціонує єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних Оберіг – інформація в ньому постійно оновлюється. Реєстр є закритим і захищеним, він уже наповнений на 90%.

Федоров також розповів про проєкт Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів – "Оберіг". Він зауважив, що реєстр вводився в експлуатацію досить довго, наповнювався також довго, але він не з'явився під час повномасштабного вторгнення, він був ще до цього.

"І, по суті, кожен військкомат володіє інформацією про військовозобов'язаних, але цю інформацію зберігає в цих папочках. По суті, перше завдання було – це відцифрувати ці папочки, внести їх до системи, для того, щоб ця інформація була онлайн. І коли ви приходите до військкомату, вона вся була в вашій справі і не потрібно було шукати цю інформацію. Тоді відразу в режимі реального часу зрозуміло для Збройних сил України, а що взагалі відбувається з мобілізацією, а скільки є військовозобов'язаних, а де вони навчалися – тобто для того, щоб робити якесь прогнозування. Цей етап закінчився, понад 90% вже відцифровано саме цієї інформації", – розповів міністр.

Джерело: 056.ua