Повернення життя на деокуповані території: Дніпропетровщина допоможе з відбудовою Херсонщини

Дніпропетровщина серед п’ятнадцяти областей, які долучилися до всеукраїнського пілотного проєкту «Пліч-о-пліч», мета якого – відновлення населених пунктів країни, які найбільше постраждали від ворожої агресії.

Розпочнуть відбудову з 26 сіл і селищ Херсонщини. Трьома з них опікуватиметься наш регіон.

«Дніпропетровщина бере шевство над трьома селами Херсонщини. Ольгине, Старосілля та Бобровий Кут. Там понівечено понад 220 приміщень. Будинків та об’єктів інфраструктури. Допоможемо відновити їх. А саме – відремонтувати побиті фасади і дахи. Замінити потрощені вікна. Подекуди – встановимо нові огорожі», – зазначив начальник ОВА Сергій Лисак.

Ольгине перебувало в окупації сім місяців з березня 2022 року. За цей час тутешні вулиці спорожніли – з сотень місцевих залишилося лише восьмеро людей.

«Село фактично було заблоковане. Сюди не впускали. Не давав ворог і «зелених коридорів». Місцеві виїжджали на свій страх та ризик», – каже староста Новопетрівського старостинського округу Володимир Зарівний.

Наразі місцевим доводиться жити у понівечених будинках. В селище не залишилось жодного вцілілої оселі.

«Я не покинула село, бо тут з дитинства – у батьківській хаті. Та й господарство на мені. Доглядала за своїми коровами і покинутими. Аби напоїти, щодня накачувала та носила по 300 літрів води. Чимало поголів’я було просто знищено. Вбито і поранено уламками. На вулицю виходиш, а вони лежать», – ділиться мешканка Ольгиного Марина.

Втім попри пережите, жінка вірить, що село оживе.

Спільно з владою та місцевими жителями фахівці Дніпропетровської ОВА визначили пріоритети у відновленні. Будівельники зробили заміри та прорахували вартість відбудови. Загалом буде долучено до цього процесу понад 150 спеціалістів.

Досвід, набутий на Херсонщині, у подальшому використають й у інших громадах, що постраждали.