“Потрібні конкретні дії”: в МАГАТЕ розповіли, як уникнути проблем на ЗАЕС

Два роки тому окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС. Вони не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили. Для уникнення безповоротних проблем важливо хочу б вчасно проводити інспекції.

Про це повідомив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі на Всесвітньому саміті з ядерної енергії 2024 в Брюсселі,

За його словами, МАГАТЕ потребує регулярного доступу та інспекцій на Запорізької АЕС, щоб контролювати безпеку станції.

"Щоб краще контролювати безпеку нам потрібно посилювати роль міжнародних органів, таких як Міжнародне агентство з атомної енергії. Нам потрібно забезпечити вчасне проведення інспекцій, щоб у нас була можливість уникнути проблем. І нам потрібні конкретні дії", – заявив Гроссі, додавши, що про це, зокрема, будуть говорити на зустрічі.

Він вважає, що лідери держав та урядів усвідомили, наскільки важливим є ядерне питання зараз. Наразі завдання Агенції розвинути понад 80 проєктів у цій галузі та зробити кроки на рівні державної політики, які дозволять потроїти потужність ядерної енергії до 2050 року.

"Це залежить від кожної країни. Деякі країни потроять, деякі подвоять, але очевидно, що ядерна енергетика відіграє важливу роль в баченні майбутнього. Вона вже забезпечує половину чистої енергії в Європі", – відзначив Гроссі.

Джерело: 056.ua