Обстріл Дніпровської ГЕС: які екологічні наслідки та чи зафіксовано мор риби

Під час масованої ракетної атаки 22 березня росіяни вдарили по Дніпровській ГЕС у Запоріжжі. По ній влучили 8 ракет – більшість по машинній залі, але деякі поцілили в саму греблю. ГЕС перестала працювати як електростанція. Спеціалісти запевнили, що небезпеки руйнування греблі наразі немає. Але з'явилась інформація про нищівні екологічні наслідки та загибель риби.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Спеціалісти Державної екологічної інспекції Південного округу здійснили відбір проб води в затоці по старому річищу р. Дніпро, в районі урочища «Вирва», м. Запоріжжя у місці встановленого факту загибелі риби.

"Вода з водневим показником 9,17 pH вважається лужною, що може свідчити про підвищену концентрацію основних речовин у воді, таких як гідроксиди. Це може бути викликано викидами, які були спричинені ворожими ударами по Дніпровській ГЕС", – йдеться в повідомленні інспекції.

Ситуацію прокоментував голова Запорізької облдержадміністрації Іван Федоров. Він повідомив про еко-наслідки обстрілу Дніпровської ГЕС.

"Через влучання ракети у будівлю машинного залу стався витік у Дніпро орієнтовно пів тони нафтопродуктів. Держекоінспекція зафіксувала засмічення ґрунтів та плями нафтопродуктів. Для ліквідації цього засмічення розсипано 480 літрів сорбенту в місцях локального утворення піни та нафтових плям на площі у 5000 кв.м. Зареєстровано відхилення якості води від нормативів за показниками «забарвлення», «водневий показник рН» та «хімічне споживання кисню»", – написав він.

Федоров заявив, що масштабного мору риби не зафіксовано. Але попередньо орієнтовна сума збитків водним ресурсам – 159,3 тисячі гривень.

Джерело: 056.ua