Незаконна реорганізація в Дніпрі: звільнено керівницю медичного закладу

В Дніпрі звільнено генерального директора комунального підприємства “Дніпровський обласний клінічний онкологічний диспансер” Дніпропетровської обласної ради Балашову Ольгу Іванівну за порушення статуту підприємства, а саме проведену реорганізацію. В результаті якої було звільнено лікаря з досвідом роботи 38 років та знищено відділення, яке існувало більше 60 років і у якому в 2015 році оперували 1500 пацієнтів, а до війни 800.

Зазначимо, що відповідно до розпорядження голови обласної ради від 02 травня 2023 року № 79-Р проведено перевірку стосовно використання бюджетних коштів, ефективності використання та збереження майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Дніпропетровської області й закріплене за підприємством на праві оперативного управління, дотримання керівником підприємства Ольгою Балашовою вимог чинного законодавства, контракту та статуту підприємства за період з 01 січня 2022 року по 31 березня 2023 року.

В результаті перевірки було виявлено, що генеральним директором комунального підприємства “Дніпровський обласний клінічний онкологічний диспансер” Дніпропетровської обласної ради порушено умови статуту підприємства. Керівниця без узгодження з профільним управлінням виконавчого апарату обласної ради зробила зміни в структурі підприємства та в організації виробництва, що є грубим порушенням трудових обов’язків.

Керуючись Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Положенням про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ та закладів, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Дніпропетровської області, затвердженим рішенням обласної ради від 23 березня  2007 року № 123-7/V «Про затвердження Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ та закладів, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Дніпропетровської області», ураховуючи лист Дніпропетровської військової адміністрації від 16 червня 2023 року № 3213/0/526-23 прийняте наступне:

  • Звільнити Балашову Ольгу Іванівну, генерального директора комунального підприємства «Дніпровський обласний клінічний онкологічний диспансер» Дніпропетровської обласної ради», 19 червня 2023 року відповідно до пункту 1 статті 41 Кодексу законів про працю України.

На місце звільненої Балашової призначено Заворотню Юлію Вікторівну виконуючою обов’язки генерального директора комунального підприємства «Дніпровський обласний клінічний онкологічний диспансер» Дніпропетровсько обласної ради» 20 червня 2023 року строком на два місяці.

Нагадаємо, що під час неузгодженої реорганізації вона звільняла досвідчених лікарів. Всіх інших тримала в страху, бо збирала з багатьох лікарів та завідуючих відділень заяви на звільнення по власному бажанню без вказання дати.

Після реорганізації відділення звільнили і його завідуючого Анатолія Васильовича Хоменко разом із старшою медичною сестрою. Окрім цього було звільнено ще трьох людей, які досягли пенсійного віку. Після того, як Дмитро Коренюк опублікував пост на Facebook в підтримку звільненого Анатолія Хоменко, з яким вони працювали 21 рік на нього почався тиск зі сторони керівництва. Генеральна директорка Дніпропетровського обласного онкологічного диспансеру Балашова Ольга викликала лікаря на трибуну. Вона вимагала «висловити свої претензії колективу», можливо, намагаючись налаштувати колег проти лікаря. Після публікацій про ситуацію з редакцією  також намагалися зв’язатися лікарі, які залишилися працювати у закладі. Хоча так ніхто з них не дав коментар. Проте почалася боротьба в соціальних мережах. Звинувачення у клеветі та надані неправдивих даних сипалися на Хоменко Анатолія Васильовича та Коренюка Дмитра. Перевірка ж показала, хто саме брехав і діяв не правильно. Спеціально створена комісія працювала від з початку червня і до 9 червня.