Матвіїв та Ріднопілля: ухвалено рішення про перейменування міст на Дніпропетровщині

В Україні перейменують пʼять міст та 104 сіл та селищ. Це стосується і Синельникового та Павлограду, що на Дніпропетровщині.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос", колишній військовослужбовець ЗСУ Роман Лозинський, передає редакція сайту 056.

Відповідне рішення ухвалив парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

"Після ефективної роботи нашого комітету, ми прийняли перше рішення (буде ще рішення в стінах Верховної Ради). 109 населених пунктів: 104 села та селища, п'ять міст. І це історичне рішення, тому що впродовж довгих років незалежності, ті чи інші сили лобіювали: "А давайте залишимо все, як є, не на часі!".

По селах в нас все добре. Там громада активно залучалася. Пів року включалася. Вели дискусії. Оскільки закон дає право громадам, і вони приймали своє рішення передавали громадам. Серед 104 сіл та селищ таких більше половини.

Але міста, на привеликий жать, таким правом, який дав їм закон, не скористались. Тому ми сьогодні на засіданні комітету їх деколонізували", – розповів Лозинський.

Міста планують перейменувати таким чином:

  • Павлоград (Дніпропетровщина) ⮕ Матвіїв;
  • Синельникове (Дніпропетровщина) ⮕ Ріднопілля;
  • Червоноград (Львівщина) ⮕ Шептицький;
  • Южне (Одещина) ⮕ Порт-Аненталь;
  • Бровари (Київщина) ⮕ Броварі.

Лозинський зазначив, що Матвіїв – історична назва, козацька назва цього міста, яка абсолютним консенсусом була прийнята.

Місто Синельникове, яке було назване на честь якогось російського військового, "відсьогодні – Ріднопілля". Це, як переклад з німецької назви першого поселення в цьому місці – Ейгенфельд («рідне поле»).

Броварам просто повернуть правильне історичне написання, а Южному — історичну назву. Червоноград стане містом Шептицький на честь митрополита Андрея Шептицького. Історична назва цього міста Кристинопіль (з 1692 до 1951 року).

Зазначимо, що це неостаточне рішення щодо перейменування міста народні депутати голосуватимуть на сесії Верховної Ради.

Джерело: 056.ua