“Кожен повинен займатись своєю роботою”: чи будуть поліцейські роздавати повістки мобілізованим

Наразі поліція максимально сприяє ТЦК в тому, щоб встановлювати місцезнаходження ухилянтів. Зокрема, за наявності необхідних документів від ТЦК доставляють до них таких осіб. Але вручати повістки не збираються.

Про це повідомив голова Національної поліції України Іван Вигівський в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, вручення повісток, спільні наряди – це додаткове навантаження, на яке у них немає такого ресурсу. Поліцейських не можуть поставити біля кожного працівника ТЦК.

"Ми стоїмо на блокпостах, щодня виконуємо свої обов'язки, в тому числі і непритаманні поліції функції. Ми готові допомагати, але особисто фізично поліцейські ходити роздавати повістки не будуть. Принаймні до того, поки законом не буде встановлена така норма та це не буде визначено нашим функціоналом", – наголосив Вигівський.

Він зазначив, що наразі в строю 98 тисяч поліцейських, з яких близько 20 тисяч – це жінки.

"Беремо щодобові наряди по державі, це десь 7 тис. нарядів, в яких задіяні понад 20 тис. поліцейських. З 24 лютого 2022 року ми працюємо в посиленому варіанті несення служби. 24/7 всі поліцейські в строю. Також у нас близько 15 тис. дізнавачів і слідчих, які кожного дня розслідують кримінальні провадження, в тому числі і більше сотні тисяч воєнних злочинів, близько 20 тис. оперативників щоденно розкривають тяжкі та особливо тяжкі злочини. І крім того, створена штурмова бригада Нацполіції "Лють", яка безпосередньо бере участь у відсічі збройної агресії рф", – висловився голова ГУНП.

Зараз у зоні бойових дій постійно перебувають близько 35 тис. поліцейський. Це й ті хто у складі "Люті" та зведених загонів воюють, а також ті, хто кожного дня заступають на блокпости, виконують стабілізаційні заходи, евакуюють громадян, розбирають завали разом з рятівниками, а також розміновують десятки тисяч гектарів.

"У Донецькій, Херсонській областях також знаходяться поліцейські. Вони там перебувають у надскладних умовах, під постійними обстрілами – розташовуються у підвалах, в укриттях. При цьому, працюють всі підрозділи, в тому числі, поліція виїжджає та фіксує пошкодження та знищення осель – це також важливо для того, аби люди потім могли отримати компенсацію. Я вважаю, що кожен повинен займатись своєю роботою, та у нас на сьогодні недостатньо ресурсів", – підсумував Вигівський.

Джерело: 056.ua