Кошмари на тлі війни: як знайти спокій у буремну ніч

Прокинувшись серед ночі від жахливого сну або безсоння, чимало українців стикаються з труднощами, намагаючись знову поринути в сон. Особливо в умовах, коли нічне небо порушують звуки російських ракет та дронів-камікадзе, передає редакція сайту 056.

Обстріли, що не дають спокою, можуть перешкоджати здоровому сну. Експерти з сну розповіли, що робити, аби не провести всю ніч, перевертаючись у ліжку.

Перша помилка — дивитися на годинник

Фахівці вважають, що перше, що не варто робити, — це заглядати на годинник. Це лише підвищує тривогу, адже людина починає підраховувати, скільки часу залишилося до пробудження за будильником. Багато хто, прагнучи дізнатися, скільки часу пройшло, дивиться на екран телефону. Яскраве підсвічування дисплея лише заважає зануритися в сон.

Дихання для заспокоєння

Сомнологи радять спробувати вправи на дихання. Один з простих методів: притисніть кінчик язика до неба, видихайте повітря через рот, а вдихайте через ніс на рахунок до чотирьох. Потім повторіть цю вправу, затримуючи повітря на сім і вісім рахунків. Це допоможе заспокоїтися і розслабитися.

Залучіть уяву

Ще один ефективний спосіб швидко заснути — задіяти свою уяву. Уявіть, що ваше тіло стало надзвичайно важким, ніби воно «тоне» в ліжку. Зосередьтеся на цьому відчутті, і, ймовірно, незабаром зможете зануритися в сон.

Коли нічого не допомагає

Якщо жоден з методів не спрацював, фахівці радять на 20 хвилин встати з ліжка та чимось зайнятися. Проте варто уникати телевізора, комп’ютера і, звичайно ж, телефону. Замість цього випийте склянку води або липовий настій — але без ромашки чи м’яти. Читання кількох сторінок книги може стати хорошим варіантом для розслаблення.

Нагадуємо, що з усіма цими рекомендаціями варто пам’ятати про реалії сучасної України, де нічні обстріли не дають можливості спати спокійно. Справжня боротьба за сон проходить не лише в голові, а й у контексті війни, яка триває в країні. Тому, щоб подолати труднощі зі сном, важливо знайти свої способи справлятися з тривогами та стресами, які приносить життя під час війни.

Джерело: 056.ua