Кліщі на Дніпропетровщині: є перші інфіковані

З приходом весни почався сезон кліщів, які переносять небезпечну хворобу Лайма. В цьому році на Дніпропетровщині вже вісім лабораторно підтверджених випадків.

Про це повідомила Суспільному фахівчиня Дніпропетровського центру контролю та профілактики хвороб Галина Шамичкова, передає редакція сайту 056.

За її словами, за рік кількість випадків зросла на 40%.

"Якщо ми візьмемо 2021 рік, то за рік у нас було зареєстровано 101 випадок. У 2022 році їх було вже 192, а за 2023 рік було 275", — сказала вона.

Шамичкова пояснила, що кліщі найбільш активні у вологу погоду, живуть у траві та на деревах.

"У людини після контакту з кліщем на місці укусу може з’явитися характерне почервоніння шкіри. Це ознака того, що кліщ був заражений бореліозом. В такому випадку треба обов’язково звертатися по допомогу та уникати самолікування", – пояснила фахівчиня.

Хвороба Лайма може дати ускладнення на серце, нервову систему та суглоби. Якщо хвороба без клінічних ознак системного характеру, як лихоманка, інтоксикація, якісь ураження серйозні, а тільки еритема, — можна і амбулаторно лікуватися.

Небезпечні вони не лише для людей, але й для собак. Кліщі заражують собак піроплазмозом. Піроплазмоз це хвороба, яка вражає плазму крові, а також усі внутрішні органи собаки.

Збираючись до парку, на відкриту місцевість, попіклуйтеся про закритий одяг світлих відтінків та головний убір. А ще – користуйтеся спеціальними засобами проти комах.

Після повернення додому обов’язково струсіть весь одяг та ретельно огляньте шкіру. Особливо – ділянки за вухами, шию, потилицю, живіт. Якщо помітили на тілі паразита – не варто видаляти його самостійно. Необхідно звернутися до медзакладу.

Джерело: 056.ua