Історично населені українцями території росії: важливість та своєчасність цього указу

Під час привітання з Днем Соборності Президент України оголосив про підписання ним Указу №17/2024 «Про історично населені українцями території російської федерації».

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували у чому важливість та своєчасність цього указу.

По-перше, як заявив Глава держави – це потрібно для «повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього». Адже одним із ключових інструментів агресора в інформаційній війні проти України є підміна історичних реалій. росія десятиліттями спотворювала історію України, активно вчиняла і продовжує вчиняти дії, спрямовані на знищення національної ідентичності, пригноблення українців, порушення їхніх прав і свобод, зокрема на історично населених ними землях Краснодарського краю, Бєлгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей російської федерації. До речі, українці століттями заселяли територію російської імперії, створивши такі населені пункти, як Новочеркаськ, Ростов-на-Дону, Таганрог, а в Сибіру та на Далекому Сході були однією з найбільших національних груп.

Недарма після початку повномасштабного вторгнення російські окупанти запровадили в навчальних закладах на тимчасово окупованих територіях т.зв «Розмови про важливе», на яких дітям промивають мізки історіями про «захист» російськомовних людей на «споконвічно російських землях» від «українських нацистів», намагаючись у такий спосіб виправдати власноруч розв’язану війну. Ба більше, колишній президент рф д. медведєв нещодавно заявив, що «наявність самостійної держави на історичних російських територіях тепер буде постійним приводом для відновлення військових дій». Не дивно, що поновлення історичної справедливості про території України, які входять до рф, стало таким актуальним для українців на тлі другого року війни та масової депортації українців і їхніх дітей до віддалених куточків рф. Символічно, що підписання указу відбулося на 105-ту річницю Дня Соборності України, який щороку відзначається з нагоди історичного та політичного значення проголошення в 1919 році Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) Української держави. Адже для українського патріота ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю і означає дбати про те, що може українців об’єднувати, надихати й робити сильнішими. Саме втіленню цієї мети сприятиме указ Президента як черговий практичний крок для зміцнення соборності України, прав, свобод та історичної правди нашого народу.

По-друге, зміст указу повністю відповідає положенням Міжнародного пакту про громадянські й політичні права, Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права, Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, Декларації про права осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних і мовних меншин. Наголошуючи на необхідності дотримання рф міжнародних зобов’язань щодо забезпечення українцям, які проживають на її територіях громадянських, соціальних, культурних і релігійних прав, у т.ч. права на отримання освіти українською мовою і вільного спілкування в побуті, доступу до україномовних медіа, права на мирне зібрання, наближає нас до стандартів ЄС та виконання умов до його приєднання.

З точки зору практичної реалізації положень указу Президентом доручено КМ України розробити план дій щодо збереження національної ідентичності українців в рф, зокрема на історично населених ними землях (на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині). Серед завдань є збір фактів про злочини, вчинені проти українців, які проживають (або проживали) на території росії, про політику примусової русифікації, політичні репресії та депортації українців. Передбачена активізація роботи з протидії російській дезінформації та пропаганді щодо історії та сьогодення українців у росії і всіх поневолених нею народів. Для цього із залученням вітчизняних і зарубіжних вчених, експертів, представників української громадськості за кордоном та організацій закордонних українців передбачається проведення низки заходів, спрямованих на розвінчування російських міфів про Україну. Йдеться про поширення в Україні та світі матеріалів про історію українського державотворення, висвітлення у навчальних програмах і підручниках правдивої історії етнічних українців на історично населених ними землях рф. А МЗС України Президент доручив врахувати положення цього указу під час розробки стратегії взаємодії України з українською всесвітньою спільнотою.

Тож, указ Президента про офіційне визначення історично населених українцями територій росії став певною відповіддю кремлю на спотворення історії та національної ідентичності українців в рф, зокрема на історично населених ними землях.

Джерело: 056.ua