Електронний реєстр виробників технічної коноплі в Україні: чи потрібно буде отримувати ліцензії

В Україні працюють над створенням реєстру виробників технічної коноплі. Також готується механізм відбору проб на вміст наркотичних речовин.

Про це повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час круглого столу, передає редакція сайту 056.

За його словами, наразі документ № 7457 перебуває на підписі у президента України. Тим часом вже йде робота над проєктом наказу про створення реєстру виробників технічної коноплі і проєктом постанови Уряду щодо регламенту відбору проб для аналізу вмісту наркотичних речовин.

"Мінагрополітики створить електронний реєстр, куди буде вноситися інформація про виробників технічної коноплі. Щоб було зрозуміло, хто вирощує, скільки, і яке використовує насіння. Не потрібно буде отримувати ліцензії, квоти чи окремі дозволи на вирощування. Також готується постанова Уряду про Регламент відбору проб коноплі в період цвітіння", – зазначив Висоцький.

Він додав, що проєкт наказу буде оприлюднено для громадського обговорення.

"Закон про обіг технічних конопель – це поштовх для реалізації величезного потенціалу вирощування цієї рослини в Україні. Документом змінюються підходи до контролю за вирощуванням технічної коноплі", – додав чиновник.

Обговорення Закону організовано Інститутом луб’яних культур НААН та Асоціацією "Українські технічні коноплі". У заході взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної поліції та провідні коноплевиробники й переробники України.

Законопроект № 7457 "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності" ухвалено в грудні 2023 року. Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності. Упродовж трьох місяців Кабінет Міністрів має привести у відповідність із прийнятим законом усі нормативно-правові акти.

Документ регламентує поводження з наркотичними засобами з метою створення умов для розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування, проведення наукових досліджень ефективності конопель. Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, у тому числі державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах.

Джерело: 056.ua