Допомога по безробіттю в Україні: як змінились виплати у 2024 році

У 2024 році в Україні для громадян, які втратили роботу, змінився розмір грошової допомоги від держави. Для її отримання необхідно, щоб людина набула статусу безробітного.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Цього року збільшився максимальний розмір допомоги для безробітних. Він під час воєнного стану не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, затвердженої на 1 січня календарного року. "Мінімалка" у січні зросла на 400 гривень, чергове підвищення на 900 гривень заплановане на квітень 2024 року.

Наразі мінімальний розмір допомоги з безробіття становить 1,5 тис. грн, а максимальний – 7,1 тис. грн.

При цьому загальна тривалість виплати грошової допомоги з безробіття не може перевищувати 90 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку — 360 календарних днів.

Мінімальна допомога з безробіття у розмірі 2,5 тис. грн встановлена:

  • для взятих на облік ВПО, які не мають документів, необхідних для надання статусу безробітного. Тривалість виплати допомоги з безробіття не може перевищувати 120 днів;
  • для переселенців, які перебувають на тимчасово окупованій території чи території, на якій ведуться бойові дії, які не мають необхідних документів, але відомості про яких наявні в держреєстрах.

У рамках проєкту "Армія відновлення" безробітні долучаються до виконання таких робіт та отримують за це гроші. Раніше це було 10,05 тис. грн, з 2024 року сума підвищилася до 10,65 тис. грн. Друге підвищення призначене на 1 квітня 2024 року. Сума зросте до 12 тис. грн.

Під час дії воєнного стану допомогу з безробіття призначають з першого дня після дня надання статусу безробітного. Для її отримання треба звернутися до найближчого центру зайнятості, або подати заявку через "Дію".

Читайте також:

Джерело: 056.ua