День Гідності та Свободи: у Дніпрі у вшанували пам’ять полеглих героїв

Сьогодні, 21 листопада, Україна відзначає День Гідності та Свободи. В Дніпрі традиційно долучилися до вшанування усіх полеглих на Майдані, а також захисників, що загинули, виборюючи свободу України.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на міськраду Дніпра.

Представники міської та обласної влади, духовенства, правоохоронних органів та рятувальники поклали квіти до пам’ятного монумента на алеї Героїв, запалили лампадки.

"Ми згадуємо кожного, хто стояв на Майдані й боровся за демократію та свободу України. Від тих перших 1500 сміливців у 2013 році до мільйонів, що приєдналися згодом, кожен з вас вніс свій вклад у нашу спільну боротьбу. Дії та жертви, особливо тих, хто віддав життя за нашу свободу, ніколи не будуть забуті. Вони стали символом нашої незламності та прагнення до свободи.

Гідність і свобода — не просто слова для українців; вони є частиною нашої душі, нашого щоденного життя та нашої непохитної віри у краще майбутнє. Дякую кожному, хто продовжує боротьбу за права та свободу українського народу.

Нехай наша відданість ідеалам, за які боролися наші герої, буде прикладом для майбутніх поколінь", – заявив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

День Гідності та Свободи в Україні встановлено указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь двох знаменних подій у новітній українській історії – Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Саме 21 листопада 2013 року відбулися перші протести української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Однак на відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання гідності та свободи коштувало багатьох життів українських патріотів: 106 людей були вбиті і понад 2 тис. поранені. А навесні 2014 року розпочалася збройна агресія Росії, яка супроводжувалася окупацією Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей. Уже другий рік поспіль День Гідності та Свободи відзначається на тлі повномасштабного вторгнення рф. Україна знову бореться за свою свободу та незалежність.

Джерело: 056.ua