Чому у Дніпрі стрімко дорожчає картопля: ціни у супермаркеті і на ринку

У Дніпрі здорожчав популярний овоч. Кілограм коштує близько 25 гривень, що в чотири рази вище, ніж торік. У супермаркетах мита картопля сягнула 39 грн за кілограм, звичайна продається по 22 грн. На ринках ціни варіюються близько 24 грн.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

В середньому за рік один українець з'їдає центнер картоплі. Людей у країні зменшилося, але і площі під картоплею також. Раніше Україна була четвертим виробником картоплі у світі. Але 95% продукції – це домогосподарства та дрібні фермери.

"Обставини свідчать про складну динаміку на ринку картоплі в Україні, де цінова волатильність обумовлена як внутрішніми виробничими викликами, так і зовнішніми торговельними факторами", – підкреслила керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович

Причина здорожчання картоплі:

1. Урожай 2023 року в Україні був нівроку. На півночі та заході через дощі частина урожаю згнила. На півдні урожай зіпсував підрив росією Каховської ГЕС. У центрі через посуху – картопля вся побита, не товарного виду. Також спостерігається зменшення врожаю в Європі.

2. Нестача складів з вентиляцією.

3. Якість продукції не відповідає вимогам тривалого зберігання.

4. Зміна співвідношення попиту та пропозиції.

Вартість картоплі продовжить зростати протягом весни, оскільки імпортована продукція, яка надходитиме на ринок, не буде мати низької ціни. Цієї весни картопля може здорожчати ще гривень на 10.

Джерело: 056.ua